Pretraživač sajta
Montenegrina
 


Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

Svečanost povodom 1200 godina od prenosa
mošti Svetog Tripuna iz Carigrada u Kotor

 

       U Kotoru se ovih dana održavaju svečanosti povodom jubileja – 1.200 godina od dolaska mošti Svetog Tripuna u Kotor.

       U janauru 809. godine venecijanski brod prenosio je mošti Svetog Tripuna iz Carigrada u Veneciju. Kada je brod došao u Jadran zahvatila ga je velika oluja, pa je potražio sklonište u zaliv Boke Kotorske. Brod je pristao u Kotor. Plemić Andrea Saracenis je kupio mošti i sagradio crkvu posvećenu Svetom Tripunu.

       Iste godine kada su mošti Svetog Tripuna stigle u Kotor osnovana je i bratovština pomoraca, najstarija na svijetu, koja još uvijek postoji - danas poznata pod nazivom Bokeljska mornarica.

       Bokeljska mornarica je sačuvala tradicionalne kostime i oružje, a uvijek povodom svečanosti Svetoga Tripuna igraju srednjevjekovno kolo. Tako je bilo i ove godine u neđelju 08.02.2009. godine.

       U svečanom programu je učestvovala gradska muzika iz Kotora i Tivta.

       Nakon što je Bokeljska mornarica odigrala kolo u tradicionalnim nošnjama i poslije nastupa gradskih muzika iz Kotora i Tivta u katedrali je održana svečana pontifikalna misa, koju je služio kardinal Bozanić.

       Po završetku svečane mise gradskim ulicama prošla je procesija, gdje su mošti svetog Tripuna, kao i svake godine ranije nosili sveštenici a bokeljska mornarica nosila stalak sa ostalim relikvijama svetaca koje se čuvaju u kotorskoj katedrali.

       Svečanoj proslavi 1200. godina Svetog Tripuna i Bokeljske mornarice, prisustvovao je veliki broj sveštenih lica i državnih zvaničnika.