Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |


Montenegrina.Net vam predstavlja uspjesnu crnogorsku umjetnicu - Milenu Jovicevic Popovic. Ugledni New York Arts Magazine je objavio članak o ovoj umjetnici, a mi ga prenosimo uz mini galeriju Mileninih radova.


Milena Jovićević Popović


     Milena Jovićević Popović od posmatrača zahtijeva više od običnog prvog pogleda ili pasivne pažnje koja je dovoljna za posmatranje narativnijih slika. Umjetnica, odgojena u Crnoj Gori i školovana u Francuskoj postavja pred posmatrača odlomke (fragmente) za razmišljanje – serije sirovih geometrijskih oblika, siluete pasa uprljanih izmetom, opuške cigareta ritualno nagomilanih u pepeljari, i ovi fragmenti se registruju kod posmatrača na isti način na koji se vezuju za figuru obmotanu u triangl koji saopštava "ženu".
Kao rezultat, lijenom posmatraču se čini da vidi poznate simbole znakova u Mileninom radu i reaguje na njih uobičajenom indiferentošću kao kad naiđe na objekt, predmet tokom dnevne rutine. Ali ove osobene ikone su mnogo delikatnije i kompleksnije; simbolične figure izbijaju uočljivo iz platna, označavajući istovremeno našu odanost i prirodni odgovor na njih (mi na njih reagujemo kao biljka prema svjetlu) kao i naše otuđenje od nas samih kroz kontekst neodređenog i sterilnog jezika.

     Drugim riječima znak STOP govori tako mnogo a znači tako malo.
Milena pojednostavljuje formu i boju, slično ikonama koje usmjeravaju gradske ulice i aerodorme, u namjeri da uhvati nedostatak bilo kakve uočljive naracije.
Ove serije momenata ili vinjeta koje čine svakodnevno individualno iskustvo kroz jezik znakova ili simbola istovremeno dehumanizuju i daju moć.
Dehumanizuju kao kad našom pažnjom i akcijom upravljaju reklame, uputstva i instrukcije, koje nam sugerišu totalni gubitak autonomije.
Istovremeno, Milena redefiniše kratkotrajnu realnost ljudskih interakcija i trenutnog iskustva. Kroz svoje serije cigareta i pepeljara ona ilustruje precizan i snažan momenat u vremenu, koje , kao u Saroovim djelima, definiše slivanje (razvodnjavanje) psihološke klasifikacije ili podređenog emocionalnog opisivanja. Milena priča priču kroz filter najuobičajenijih ljudskih težnji odgovora i reakcija.
Ove težnje su suštinski elementi njene žive i neposredne umjetnosti.

Milenini zahtjevi - Gregori Kristi (Gregory Christie)

Tekst stampan u NY arts magazinu, izdanje, maj-jun 2007