Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |


 

17.06.2010.

IZLOŽBA MIOMIRA MIŠA VEMIĆA

 


       Gradska galerija Kotor je organizovala izložbu Miomira Miša Vemića. Izložbu je otvorila Tatjana Kriještorac, istoričar umjetnosti.


Kotor - Stari grad


Otvaranje izložbe Miša Vemića u Kotoru
Otvaranje izložbe


Mišo Vemić
Miomir Mišo Vemić


      Miomir Mišo Vemić je rođen u Bukovici ispod Durmitora prije 55 godina. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, likovni odsjek. Do sada je imao dvadesetak samostalnih izložbi i više kolektivnih. Osnivač je i organizator Prvog međunarodnog bijenala umjetnosti minijatura - Nikšić 2005. Učesnik je mnogih umjetničkih kolonija. Dobitnik je prve nagrade "Zoran Matić" na međunarodnoj koloniji Prilepac 2005. godine, potom nagrade za sliku na Drugom međunarodnom bijenala akta u galeriji "Marko Gregović" u Petrovcu na moru 2006. god. Živi i stvara u Nikšiću.


      Tatjana Kriještorac, istoričar umjetnosti, je govorila o likovnom stvaralaštvu Miomira Vemića.


Tatjana Kriještorac
Tatjana Kriještorac


       Na početku svog izlaganja Tatjana Kriještorac je podsjetila prisutne na biografske podatke Miomira Miša Vemića. Dio izlaganja koji se odnosi na izložbu i radove prikazane na njoj prenosimo integralno:

       "Dame i gospodo, večeras smo okruženi izuzetnom i izvanrednom  galerijom portreta. Jedno od najljepših božijih stvorenja, kome su različite epohe, raznorodne civilizacije i gotovo sve religije dodjeljivale mnoga simbolička značenja, jedina je tema slikarskog rada Miša Vemića. Koji je razlog ovom isključivom tematskom izboru, možemo samo da pretpostavimo. Svakako da je besprijekorna anatomska ljepota ove plemenite životinje jedan od razloga. Ipak, biće da su u ovom izboru definitivno presudile neke druge, karakterne osobine, koje slikar zaista raskošno prikazuje: vulkanska snaga divlja i neukrotiva, hrabrost, iskonska želja i potreba za slobodom, intelekt. Odabranu temu slikar istražuje višestruko – dok s jedne strane sasvim racionalno studira fascinantnu anatomiju konja, s druge strastveno, opsesivno, ali podjednako uspješno, proučava njegov karakter.

       Najzad, sve pretače u sliku kojom dominiraju nepogrješiv crtež, uskovitlan kolorit, jasna, sigurna i nedvosmislena kompozicija. Bogatstvo i izražajna snaga crteža naprosto iziskuju koloristički vatromet bremenit  kontrastima, kojim slikar suvereno vlada, stapajući se pomirljivo  u kompoziciju bogatu dramatikom,  zvučnim efektima, dinamikom i ritmom.

       Bilo da se kreće u oblasti realnog ili nadrealnog, čisto figurativnog ili gotovo apstraktnog, ovo slikarstvo je iznad svega ekspresivno. Bilo da slikarev junak odiše potpunim mirom ili razuzdanom snagom, melanholijom ili bijesom, to je uvijek konj koga je dostojan uzjahati jedino epski junak, poput meni omoljenog Banović Strahinje.

       Iako slikar nije imao, rekla bih, nikakvih narativnih ambicija, ovi portreti konja su ispunjeni prefinjenom i višeznačno čitljivom naracijom".


Mišo Vemić


Autor izložbe se zahvalio prisutnima što su došli na otvaranje njegove izložbe. Ukratko je govorio o svom stvaralaštvu i jedinoj temi na njegovim slikama. Miomir Mišo Vemić ističe da on ne doživljava konja kao životinju već kao biće koje na slikama predstavlja i na taj način izražava neko svoje stanje, odnosno neke svoje osobine. Miodrag Vemić naglašava da konj za njega ima višestruko značenje, on je oličenje i Erosa i Tanatosa. Po riječima Vemića, koliko god da imamo predstavu da je konj veoma snažan, on je istovremeno i osjetljiv, loman.


Rad Miša Vemića


Radovi Miša Vemića


Rad Miša Vemića


Rad Miša Vemića


Rad Miša Vemića


Rad Miša Vemića


       Prisutni posjetioci u Gradskoj galeriji Kotor, zaista su bili u prilici da uživaju u slikama na kojima Vemić, samo na njemu svojstven način, prikazuje kako on kaže "ovo plemenito biće".