Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

      

 

 

 

BOŽIĆNA MEĐUNARODNA LIKOVNA KOLONIJA U LAPČIĆIMA KOD BUDVE

 

       Božićna likovna kolonija počela je 29.12.2009. godine u turističkom naselju „Vile Lapčići” iznad Budve. Organizator likovne kolonije je Ranko Pavićević, a domaćin Saša Franeta iz Budve. Likovna kolonija traje do 10.01.2010. godine.

       Učesnici kolonije su poznata imena iz oblasti likovnog stvaralaštva Crne Gore, Srbije i Španije.

Učestvuju:

Mišo Vemić iz Nikšića,
Lazar Marković iz Novog Sada,
Ljubo Popadić iz Tivta,
Marija Ortega Estepa iz Sevilje, Španija
Goran Stojanović iz Smederevske Palanke
Gordana Gajin iz Beograda i
Viktor Ranđelović iz Leskovca.

Gosti Likovne kolonije su:

Milijana Vujović iz Budve,
Naod Zorić iz Kolašina,
Luka Lagator sa Cetinja i
Filip Vlahović iz Podgorice.

       Kako izgleda rad jedne likovne kolonije? Kako i koliko umjetnici rade na likovnoj koloniji? Je li to samo slikanje ili nesto vise od toga?
       Uobičajenu ali i profesionalnu znatiželju svakako najbolje ćete zadovoljiti, ako posjetite rad kolonije, družite se sa umjetnicima, slušate, gledate i uživate.
       Mi smo zadovoljili znatiželju, pošli u Lapčiće i evo vam prenosimo dio utisaka sa kratkog druženja sa likovnim stvaraocima.

       U neposrednoj blizini Budve, uz magistralni put za Cetinje nalazi se mjesto Lapčići u kojem je turističko naselje gdje se održava Božićna likovna kolonija.       Kad dođete u Lapčiće i posjetite turističko naselje, osim predivno urađenih sadržaja u samom naselju ono što vas mora osvojiti je predivan pogled koji se pruža na Budvansku rivijeru.         Obišli smo par vila i zabilježili stvaranje novih umjetničkih djela. Pošto smo posjetu organizovali dosta rano nijesmo u prilici da vam prikažemo sve umjetnike "na djelu". Ovo sto smo zabilježili, dovoljno je da se može steći pravi utisak o radu kolonije.

        Prikazujemo još nekoliko radova od ostalih učesnika, koji kao i prethodni nijesu završeni, već se nalaze u fazi izrade.       Da li je kolonija samo slikanje ili nešto više? Na pitanje sa početka ovog priloga odgovor bi bio - mnogo više. To su i prijateljska druženja, dobronamjerne sugestije kolegama vezane za njihov rad, razmjena mišljenja, zajednički razgovor oko likovnih i drugih tema iz domena umjetnosti.       Pogledajte video zapis kako biste sto bolje osjetili atmosferu likovne kolonije - rad umjetnika, razgovore, druženja.


 

       Ukupan utisak koji smo ponijeli sa ove posjete je izvanredan, uz napomenu da se organizator odlučio da i ova likovna kolonija, kao i prethodne, ima visok nivo kvaliteta.