Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |


 

04.09.2010.

Dvorac kralja Nikole u Nikšiću
Galerija Nikola I

Izložba slika
BILJANA KEKOVIĆ

 

       U galeriji „Nikola I“ u Dvorcu kralja Nikole u Nikšiću, otvorena je izložba slika Biljane Keković. Izložba se organizuje u okviru manifestacije Septembarski dani kulture u Nikšiću. Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Milica Radulović.


Otvaranje izložbe Biljane Keković u Nikšiću
Sa otvaranja izložbe

       Peko Nikčević, direktor JU „Centar za kulturu“ Nikšić pozdravio je veliki broj prisutnih i izrazio zadovoljstvo što se u galeriji Nikola I u Nikšiću otvara izložba akademske slikarke Biljane Keković.


Peko Nikčević
Peko Nikčević


Biljana Keković
1970 Rođena u Podgorici.
1993 Diplomirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, odsjek slikarstva u klasi prof. Ratka Lalića.
1993 Diplomirala na FLU na Cetinju, odsjek grafičkog dizajna u klasi prof. Mila Grozdanića.
1994 Član ULUCG-a
2001 UNESCO, IFPC (Međunarodni fond za promociju kulture), laureate IFPC 2001-2002 za područje
        Balkana, boravak u Centre d'Art I Natura, Farrera de Pallar, Španija.
2003 Rezidencijalni boravak, Centre d'Art I Natura, Farrera de Pallar, Španija.
2006 Rezidencijalni program, Citedesarts Internacional, Paris
2010 Magistrirala na FLU na Cetinju, odsjek slikarstva u klasi prof. Branislava Sekulića.

Imala dvanaest samostalnih izložbi i učestvovala na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu.
Radi u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.

Nagrade:
2008 Hercegnovskog zimskog salona;
2007 ULUCG za sliku „Milunović, Stijović, Lubarda";
2006 Hercegnovskog zimskog salona;
2005 Pohvala Međunarodnog bijenala u Nikšiću;
2001 Podgoričkog likovnog salona;
2000 Nagrada za mladog umjetnika, Bijenale pejzaža u Novom Sadu;
1992 FLU zagraficki dizajn;
1990 FLU za slikarstvo


Biljana Keković
Biljana Keković


       Izložbu je otvorila i o slikarstvu Biljane Keković govorila Milica Radulović, istoričarka umjetnosti.


Milica Radulović
Milica Radulović


       U katalogu koji prati ovu izložbu, Milica Radulović o slikarstvu Biljane Keković je zapisala sljedeće:

       "Slikarstvo Biljane Keković nosi u sebi jedno nesvakidašnje uzbuđenje, jedinstven i čudesan osjećaj izvanredne produhovljenosti i energije. Do danas, ono se afirmisalo u umjetničku pojavu, izuzetnog, odnjegovanog umjetničkog rukopisa.


       Slika kod Biljane postaje neiscrpan prostor prenošenja sopstvenih, intimnih, iracionalnih impulsa, ali i sasvim svjesnih, promišljenih traženja i otkrivanja likovnih zadatosti samog slikovnog polja. Slika, naime, postaje prostor u kom meditativno i racionalno grade nadahnutu plastičnu cjelinu, gdje se likovna forma svodi na smisaonu suštinu. Esencijalnošću i naglašenim intenzitetom boje, dodatno se interpretira sadržaj, čime se uspostavljaju novi prostorno - plastički efekti, koji još više produbljuju besprekornu harmoniju slike.

       Obrisi portreta na njenim slikama, tek su naznaka ili trag nečijeg prisustva, uvijek u nekom magnovenju, slutnji ili iščekivanju. Ta nenametljiva figurativnost na granici apstraktnog, ekspresija je onoga što je neizrecivo, što se tek naslućuje ili se osjeća. Slike iz ciklusa „Talks", ne treba, stoga, posmatrati kao portrete nekih ličnosti. Posmatrajmo ih polazeći od materije. Najosjetljivija i najdelikatnija, primarna materija slikarstva - boja, istovremeno je najprijemčivija i najpogodnija za primanje i emitovanje unutrašnjih impulsa koje joj umjetnik prenosi rukujući njom. Ona nije samo sredstvo, već živi organizam koji umjetnik kroti, obuzdava ili oslobađa. Boja u Biljaninom slikarstvu postaje realnost; sa njom se umjetnica poistovjećuje, u nju prenosi i utiskuje sopstveni utisak i emociju. Kao što ulazi u prostor slike, autorka tako preuizma i prihvata svaku vrijednost i zadatost boje. U njoj prepoznaje i čuva najfinije čulne utiske i najdublje drhtaje bića. U nju utiskuje prostor i vrijeme, iz nje se rađaju beskrajna polja intuitivnog otkrivanja i naslućivanja njenog značenja. Drugim riječima, ako „materija postaje memorija" (Bergson), onda u Biljaninim slikama, u bojama čas jarkim, čas zagasitim, čas smirenim i blagim, čas nervoznim i dramatičnim, boravi naizmjeničan ritam kretanja unutrašnjih impresija; sopstveno stanje, dakle, biva materijalizovano u boji. U namjeri da „svoje osjećaje treba izraziti a ne opisati", rađaju se kompleksni sadržaji slike, stvarni i izmaštani u isti mah.

       Prema teoriji boje, u toku opažanja, topli tonovi nastoje da se šire i vuku naprijed, a hladni da se skupe i povuku. Na Biljaninim slikama dodatno, svaki ton luči osjećaj, svaki ton živi posebnu emociju. Crvenom, žutom, narandžastom, sliku „rasplamsava", ushićuje; zelenom, plavom, bijelom, obuzdava je i umiruje, a potom je ljubičastom oplemenjuje, nadahnjuje, oduhovljuje... I još dalje, sigurnim, snažnim likovnim gestom površinu slike rasklapa, u sliku ulazi i iz nje izlazi, poštujući svaku njenu zadatost, njegujući njenu specifičnu prirodu. Enformelskim načinom inkorporiranja različitih materijala u tijelo slike - jute, tkanine, pijeska, dodatno opredmećuje misao slike; sugeriše, naime, dramatično i zagonetno - vizuelno dešavanje. Tako cjelina egzistira u duhu asocijativnog ekspresionizma, gdje se boja sama po sebi, kao živa i nezavisna materija, zgrušnjava, teče, prska i razliva i tako prenosi onu neumitnu, iskonsku i suštinsku energiju, osjetnu u svakoj nabreklini platna, u svakom previranju boje, gdje živi kao iskra ili najčistiji dah Stvaranja.
       Doživjeti slikarstvo Biljane Keković, strastveno i prefinjeno u isti mah, znači iskusiti emociju istinskog kreativnog čina. Pred njenim platnima, uhvatiti trenutak spokoja ili ćutanja. Zato je slika Biljane Keković Umjetničko djelo, koje se poštuje i kome se raduje".