Pretraživač sajta
Montenegrina
 


Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

DADO (MIODRAG) ĐURIĆ - biografija

 


Dado Đurić

 

Dado (Miodrag) Đurić je rođen 1933. godine na Cetinju. Školovanje je započeo u Herceg Novom, a Akademiju likovnih umjetnosti završio u Beogradu 1956. godine, u klasi profesora Marka Čelebonovića.

Ovaj crnogorski slikar savremene umjetnosti dvadesetog vijeka, danas je jedan od najistaknutijih predstavnika figurativne umjetnosti.

Od 1956. godine nastanio se u Francuskoj, u selu Šamon an Veksan, pokraj Pariza. Tu stanuje i posjeduje atelje. Tokom svog aktivnog rada, kratko je boravio u Njujorku, a zatim u Centralnoj Africi.

Pored ulja i crteža, radi grafike, a od 1978. do 1980. godine radi i na crtežu, grafici, kolažu, asamblažu.

Njegova djela se nalaze u mnogim muzejima i galerijama, kao i brojnim privatnim kolekcijama. U svojim radovima, autor majstorskim likovnim umijećem dočarava apokaliptične spojeve. Poslije Mark Šagala i Salvador Dalija, Dado Đurić je najviše uticao na pojam nadrealizma u slikarstvu.

Ugledni istoričar umjetnosti Alan Boske, prije više od jedne decenije, objavio je monografiju o njegovom djelu - „Dado, univerzum bez odmora“, a nedavno mu je posvećen i jedan dokumentarni film.

Cijene Dadovih slika dosežu cifru od 40.000- 50.000 eura što spada u slike koje se vrlo dobro prodaju.