Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

      

 

Marija ČOLPA
ĆAKULE OD KUŽINE
(odlomak II dio)


 

Bilješka o piscu


       Marija Čolpa je rođena 1970. godine u Kotoru.
Završila studije umjetnosti u Beogradu, na Akademiji umetnosti "BK" - odsjek dramaturgija.
U toku primorskog odrastanja postaje pasionirani kušač mora i vjetra, pa neko vrijeme provodi i kao ronilac i jedriličar. Istražuje mentalitet Boke kroz kulinarstvo.
Marija Čolpa je kolumnista nezavisnog nedjeljnika Monitor i urednik edicije o Crnogorskoj kuhinji u Matici crnogorskoj.
Živi u Herceg Novom i Sarajevu.

 

REP GRDOBINE

       U ovozemaljskom paklenom socrealizmu sve smrdi po nakaznoj estetici. Ljudi su opterećeni i duhovno osakaćeni. Bave se školjkom, vanjštinom, fasadom. Unutrašnje sokove ne bendaju. Prosvjećenost ne zarezuju, poniznosti nema ni u religijskom promišljanju, a o produhovljenosti nema govora. Sve je tako prizemno i jadno. Briga je prebačena u dvorište nagona. Podražava se najnesretnija sfera mozga, još nesretnijih funkcija. Nakaznosti uma i tijela se favorizuju. Ljepota je defektna i manipulantna. Obrazac uspijeha je izjednačen sa silikonskom groznicom i nožem estetske hirurgije.

       ''Reality show'' bez prostačke golotinje i naglašenih plastičnih dijelova tijela je po današnjem datumu, dosadan i neprofitabilan marketinški gaf. U tom mačevanju prostote učestvuju podjednako i muški i ženski primjerci. Tržište živog ljudskog mesa je nezasito. Uznapredovala je sakata moda pederasije. Modeli su više - manje šetajući rasčupani ''grobovi''. I što je najfrapantnije od svega - lijepo se pretvara u ružno. Toliko su apotekarskim premjerom stilizovali recepturu prelijepog da su postavljeni kriterijumi nedostižni bez male pomoći lasera, noža i ''dr'' specijaliste. Lice treba da bude puteno, dok bore, mitiseri, fleke i pjege, ne smiju postojati u novozadatoj virtuelnoj ljepoti. Sve mora da je savršeno čisto i blistavo. Čak i one sredovječne dame koje se protežu u anti - age promovisanju su ulaštene i gumaste. Nigdje celulita, sala i nedajbože naboranog lica. Ženskice tek upupale u pubertet modeliraju svijest savršenog dupeta. Frajeri sa steroidnim mišićima se šetkaju u donjem vešu - na izvolte. Sve se nudi i sve se kupuje.

       Zamislite tinejđerku koja treba da bude tanka, vitka, grudi u četvorci i hijerulonske usnice? Dok se čvršći pol nadmeće svježe izdepiliranim nogama s korigovanim obrvama i ispeglanim licem? Ukoliko si jedan od učesnika ove nakaradne parade, te učiniš neki od ovih propusta – nogiranje ti ne gine. Jer od look-a ti zavisi opstanak.

       I tako pažljivo prateći upute kako ostati ''in'' ideš pravo đavolu u kazan. Jer dok ispoštuješ pravila igre, moraš preskakati polja i služiti se svim sredstvima za održavanje u ligi preživjelih. Čak i oni koji se rode u lijepim crtama i pravilnim proporcijama su kvarljiv materijal. Dovoljno je uključiti faktor vrijeme, stres, depresiju, lošu sreću i gotovo. Od prelijepe ženske se stvori bezuba starica, a šarmantni zavodnik lošim navikama brzo svrši kao dio scenografije brkate konobarice.

       Kako prepoznati lijepo i ružno kad se sve pobrčkalo? Nakaze su napokon iskamčile svoju nerealnu poziciju. Ako spomenete sexualnu ''frik'' populaciju, na udaru ste da vas namažu katranom i perjem. Sistem vrijednosti se poremetio, pa su ofsajderi postali svojim oponensom. Nečuveno ali istinito.

       Kako se boriti za onu jednostavnost i ljepotu življenja u svijetu razrokih, pohlepih ludaka? Naučiti da materijalno jeste važno, ali ne i presudno za sreću i zadovoljstvo? Boriti se za svoju estetiku i unutrašnji kolorit u vremenu koje diše ritmom nereda i nezasitog javašluka? Bogami je teško i preteško.

       Smislićemo skupa, na kamaru jedan naš, zajednički recept zaštite. Uzećemo za primjer najružniju ribu sa ultra nezgodnim imenom - Grdobina. Ona je tako nesretnog i nesimpatičnog izgleda pa joj dato ime baš paše. Neproporcijalno tijelo sa razvaljenim ustima jedino kod Roling Stonsa izleda ''svjetski lijepo''. Za nju se ne može reći: ''Pa nije toliko ružna, baš je simpatična'' ili ''Taj nos, jeste velik al' čuči uz njen personality''. Ona je grdna da grđa ne može biti. I boja joj je nesretna. Za mulj i igru skrivalica kao prava dubinska grabljivica je sasvim uredu. U našem svijetu neopjevanih grdana, ni na koga nalik. Dakle, izvinjavamo se gospođici Grdobini što joj odsjecamo glavu. Ostatak s glavom vrati na zamrzavanje jer će valjati za čorbu. Koristimo samo rep kojeg oslobodimo od srednje kosti. Operemo, narežemo pa posušimo.

PRIPREMA:
       Na ulju proprži česan da požuti. Potom dodaj repove Grdobine i proprži do zlatno sunčane boje. Zagasi ribu toćom od pomidore. Neka ukrčkaju repovi uz sitne vulkančiće i dodate začine: morska so, papar i grančica ruzmarina. Nakon toga pregasi ih lagano bijelim vinom, pa ostavi na laganoj vatri još desetak minuta.

       Priprema ovog ukusnog jela je vježba da ne zaboraviš kako izgleda ružnoća. Naravno da ona nema nikakve veze s ukusima a pogotovo s kvalitetom jela. Kad bi primjenili ovakav sistem vrijednovanja na sve živuljke, selekcija bi bila pravednija. Danas je sasvim dovoljno da ste lijepi i zgodni, pa vam mozak nije neophodan. Grdane se takođe mogu popraviti, uljepšati, smontirati do željenog nivoa. Uskoro će nam konstruisati detektor ljepote. Nažalost i one prave ljepote nisu dovoljno savršene, te podliježu histeriji uljepšavanja. Tako da se slika muti, i opet sve mušća po vještačkoj estetici. Taj nametnuti fenomen, kažu, oplođen je na Brazilskoj pjaci. Oni su maestri preobražaja i teže još savršenijim formama. Umjetnost opstanka u ovom izvitoprenom svijetu svega prenaglašenoga, postaće velikim umjećem.
Grdobinu pripremaj bar jedanput mjesečno. I prije odvajanja repa od glave zagledaj je dobro. Bar zapamti jednu pravu iskonsku ružnoću, koja insistira na ljepoti običnog življenja. Ne pokazuj je gostima, oni su gadljivi na sve što ih podjeća na grdilo sopstvene duše, a ona je tako zastrašujuće i prelijepo ružna, ta naša Grdobina.

POTREBNO:
-50 dkg - REPA GRDOBINE
-4 kom. - ČENA ČESNA
- 2 dcl. SUVOG BIJELOG VINA
- 2 dcl. TOĆA OD POMIDORE
-grančica – RUZMARINA
- po ukusu: MORSKA SO, BIJELI PAPAR

MANJE POZNATE RIJEČI:
- bendati – ne pridavati važnost
- frapantno – iznenađujuće
- look (engl. ) – izgled
- in (engl.)- u trendu, moderan
- javašluk – neprimjereno ponašanje
- kamara – gomila
- grdna – ružna
- toć – sos, saft
- pomidora – paradajz
- pregasiti – preliti
- živuljke – živa bića
- beleca – ljepota

 

ŠPAGETI S VONGOLAMA

       Jesi li ikada imao gripu u sred ljeta? Jao, pa to je nezaboravno iskustvo. Ljepljiv i bolan, sa glasnim i dugotrajnim kašljem? Znaj da s takvom debolecom nijesi niđe prispio! Jer označen si kao kliconoša. Ti si neprijatelj zdravlja, ubačeni element. Proklet i progonjen, kako kod kuće, tako i u gostima. Tvoje maramice, kapi za nos, te ostali ''gripni'' rekviziti su pogodni samo za logorsku vatru. Šumiš tabletama - privlačiš pažnju. Znojiš se - privlačiš pažnju. Kašlješ - odvlačiš pažnju. Uljez si i niko te ne treba. Izolacija je najbolje rješenje. Jedino bi tada svi bili srećni i zadovoljni.

       Znaš li da od bolesnog bježi i staro i mlado? Bolesnik je dobar samo kao tema o kojoj se započinje ćakula. On se u sjetu priziva, jedino na posthumnim govorancijama. Bolestan prijatelj je (kažu) čist trošak! Zato ti je potreban – zdrav prijatelj. Dakle, kad počinješ druženje, prvo traži: prilog br.1 – lista anamneze, prilog br.2 – negativne testove na sve zarazne bolesti, prilog br.3 – vakcinalnu knjižicu. Kad sve to lijepo na tanane pretabiriš - otpočni druženje. Naravno, naoružaj se asepsolom, bivacinom i hipermanganom, onako, za svaki slučaj i počni prijateljsko ispijanje kafe. Ukoliko primjetiš simtome koje ti ukazuju na početak nekog oboljenja, obustavljaj družbu.

       I tek tada shvatiš, da je zdravlje tvoje najveće bogatstvo. Nek ti je na prvom mjestu popisa svih želja. Njime treba da se dičiš i da ga ljubomorno čuvaš. Izbagatelišeš li ga, ostaćeš bez svog najboljeg, vjernog druga.

       Kad si se tako lijepo revanširao ostatku svijeta zbog nanešene ''duševne boli'' u svojoj gripnoj fazi, vrati se jer te ''zemlja zove''. Predlažem ti da u ime mudrosti i pravih ljudskih vrijednosti učiniš ovaj Plan B - experiment/ pa proslijedi dalje.

       U dubokoj koncentraciji, napiši listu svojih dugogodišnjih prijatelja. Uzmi telefon, pa ih prozovi, čisto da vidiš šta rade. Nakon ovog bezazlenog gafa, povjeri prijetelju svoju tužnu ispovjest o narušenom zdravlju. Osluškuj ''frendly'' disanje. Kad procjeniš da je sve b.o. kreni na sledeći korak. Reci da su ti prognoze loše, da se očekuje sve najgore i da si morao da ga pozoveš. Nakon nekoliko dana, očekuj prve rezultate experimenta Plan B. Statistički podatak lošeg risponsa ovog testa, nek te ne iznenadi. To moraš prežvakati, progutati knedlu i krenuti dalje. Naredni korak, high levela je kad crvenim markerom križaš, svoje drugare kojima nije palo na pamet da te nakon svega ''toga'' pozovu. Automatski izvrši prebacivanje, dotičnih, u kolonu crne friends liste. Naravno - zauvijek. Ukoliko to ne učiniš odmah, desiće ti se nepotrebno povrjeđivanje.

       Pazi sad! Kad ti se tvoja famozna lista pretvori u ništa, prepiši na čistu kartu preostalih – troje prijatelja. Jer su te jedino oni zvali i pitali ''Treba li što? Kako si danas, sokole? Zovi ako treba, bilo šta! Ne ustručavaj se, molim te. Pa mi smo drugari, zar ne?''. Ostali sa liste se nisu ni jedanput javili. Dakle pravi smećari. Takav šljam ne zavrijeđuje ni pomena. Ne zaboravi, da nije bilo ovog experimenta, oni bi i dalje bili tvoji frendovi. Brinuo bi njihove muke, lomio njihove strahove. O jadu zabavljao i sebe i druge, njima godeći i njih čineći srećnim prijateljima.

       Da bi završio, Plan B, trebaš pozvati ono troje heroja s tvoje liste prijatelja, na ručak. Neka bude svečano. Namiriši prostoriju morem. Uvuci sve elemente domaće kuhinje na mjesto kušanja hrane. Nabavi smrdljave petrolejke, pa ih rasporedi po ćoškovima. Neka mušća na starinu, na iskonski postulat prijateljstva. Naravno da ćeš pripremiti kuvano crno vino. Otvori ''stipso'' onu najpitkiju i najstariju đedovu domižanu, pa počasti svoje vjerne druge.

       Vongole nahvataj na domaćoj ponti. Neka ti one svojom čistoćom budu metafora pravog drugarstva. Neće vongola u šporkecu. Nalazi se na stijenama koje pomalo liže neki od slatkovodnih izvora. Ona je školjka plime i oseke. Sličnim ritmom diše i prijateljstvo u ljudi. Stoga naberi svoje morske plodove i oslači ih jednu uru u česmovači.

PRIPREMA:
       Na maslinovom ulju dinstaj vongole na crnom luku. Potom dodaj pomidoru, česan, so i papar, pa ih zaspi s bijelim vinom. Na kraju stavi petrusina i lovorov list, da dobije šug bokeške kužine. U drugu teću stavi vodu, posoli i dodaj čep ulja. Kad voda proključa dodaj špagete i kuvaj ih al' dente. Na procjeđene špagete uspi sos od vongola i poslužuj toplo.

       Sjajna je stvar surfovati na internetskom book-u, u potrazi za starim – novim frendovima. Pišući pisma u Kanadu, Australiju, Ameriku, Italiju, Njemačku, Holandiju...zaboravismo ove domaće, provjerene prijatelje. Osluškuj svaki put kad ti zazvoni poruka, telefon, blinka e-mail. Nemoj nikada čekati sjutra, već odgovori odmah. Jer ako nisi u ''mašini'' Plana B, možda je stvarno neko tvoj u nevolji.

POTREBNO:
- 50 dkg - VONGOLA
- 50 dkg – ŠPAGETA
- 1 dcl. – MASLINOVOG ULJA
- 1 dcl – BIJELOG VINA
- 2 glavice – KAPULE
- 1 kom. - ČESNA
- 6 mini - POMIDORA
- 1 kom. - LIMUNA
- list – LOVORA
- vezica - PETRUSINA
- po ukusu: MORSKA SO i BIJELI BIBER
- TRI PRIJATELJA

MANJE POZNATE RIJEČI:
- Deboleca – slabost, bolest
- Ćakula – trač
- Rispons – odgovor
- Al' dente – srednje tvrdo

 

ŠPORKI RIŽOT

       Znaš li da prljavština nije sve što je prljavo? Ona postoji i egzistira na bezbroj vrsta i načina. Pojavljuje se kao vidljiva i nevidljiva. Ista stvar kao sa musavom djecom, jer tolerancija ide na opostrofirano djetinjstvo. Kod odraslih je stvar, ipak malo kompleksnija. Šporkaćuni su uslovno rečeno, bijednici koji se koriste nevidljivom prljavštinom duše. Poneki imaju stila pa ispadaju šmekerski prevaranti, dok su uglavnom glibavi kvarnjaci koji ti zagorčaju život. Uflekaju te svojim glibom pa smrdiš neko vrijeme pokvareno kao oni. Znaju oni vrlo dobro ko su i kakvi su. Pritom se ''uredno'' odapiraju suptilnom metodom šporkece. Predpranje je kad se izvinjavaju, pranje je dok se kunu i zaklinju, a na centrifugi se rasplaču i obećaju da neće nikada više. Presvuku svoje šporke haljine i novo kostimirani koračaju smrdljivom stazom ka sljedećoj žrtvi u hranidbenom lancu.

       Ljudi su pogani i po pitanju ljepote i ružnoće. Nije sve što je ružno i smrdljivo. Svi ti ''ljepotani i ljepotanke'' se kreću u grupama i nedodirljivi su za one ružnjikave. Ukoliko nisi trendovski uniformisan ti smrdiš na ''retro'' i sasvim si ''out'' za ovdašnji bijeli svijet. A moćni šporkaćuni su upravo tvorci ove haj-naj anoreksične populacije koja smrdi na čisto i besprijekorno smeće. Sve je čist lažnjak. S tim što se i oni kod kuće peru i odapiraju, samo na malim temperaturama, jer im je koža istanjena i neotporna. Hrane se brzom i bezličnom hranom. Pričaju pomodarskom frazeologijom i šporki su do srži. Interes im gotovo uvijek, nadvlada svaku drugu ljudsku osobinu. Prijateljstvo u njih, postoji samo u friend's tarifama mobilnih operatera i druženje konačno odumire.

       Zabave se svode na šporkaćunske party-je bez emocija. Gutaju sve i svašta šporko, al' su zato ''lijepi i prelijepi'', dok oni nevoljni ružni, žive malo čistije u surovijem svijetu od ovih pogani. Postoje brojne metode transformisanja iz ružnog u lijepo, samo košta kao sam djavolo. Čak im ni paščad ne vrijede ako nijesu lijepa. Odma' im se prišije glas da su đukele ružne i stvar se (nažalost) vraća na početak.
Da bi naučio da obmaneš glibove izfolirane, preporučujem ti recept za Šporki rižot. On će ih odbiti od trpeze jer je grdan na prvi i na drugi pogled. U njemu su sva blaga dobrog šmeka za prefinjeno nepce i osjetljivu dušu. Mirisaćeš na more i stvorićeš strategiju za kuliranje poganštine. ''Šporki'' je samo metafora jer je crn od mastila sipe.

       I nije sve tako ni crno ni glibavo kao što izgleda. Samo zatvori oči. Prepakuj sebi u glavi pojmove - crno i bijelo. Nagovori mozak da je crna boja tvoj izbor ukusnog i lijepog. Ne otvaraj oči! Miriši rižot. Osjećaš li toplinu oko nozdrva. Diši joj malo, opusti se i polako otvori oči. Već je ukusnije? A još nisi ni probao zrno riže! Vidiš da si sebe naveo na pravi put. Oni šporki nemaju pojma da se ovim putem ide. Ćuti i ne govori nikom. Recept nauči napamet, pa zapali ovaj text.

PRIPREMA:
       Izdinstaj sitne kapule na maslinovom ulju i dodaj očišćenu i izrezanu sipu na tanke šnite. Tek kad se ovaj morski mekušac malo prodinsta dodaj česan. Kad luk zažuti dodaj pola čaše bijeloga vina i nakon toga ubaci dosta crnila od sipe. Prije nego se skuva sipa dovrši ukus morskom solju, origanom i bijelim paparom. Prije služenja dodaj oriz i sos od pomidore, pa sve smanji na manju vatru da oriz sulcira. Rižot mora biti vlažan i čim oriz završi sa radom, spreman je za služenje. Za kraj, nagrataj parmezan.

POTREBNO:

- 50 dkg. SIPE
- 2 šolje ORIZA
- 3 kašike MASLINOVOG ULJA
- 2 dcl BIJELOG VINA
- 3 veće KAPULE
- 4 režnja ČESNA
- 2 dcl SOSA POMIDORE
- 10 dkg PARMEZANA
- 1 kom. CRNILA SIPE
- po ukusu: MORSKA SO, BIJELI PAPAR, ORIGANO

MANJE POZNATE RIJEČI:
- sipa – morski mekušac
- šporki - prljavi
- šporkaćuni - prljavci
- glib, glibavac - prljav
- pogan - prljav, smrdljiv
- djavolo (ital.) - đavo
- paščad - psi
- džukele - psi mješanci
- grdan - ružan
- šnita - kriška
- česan - bijeli luk
- papar - biber
- oriz - riža
- pomidora - paradajz
- sulcira - da riža pusti sluz
- nagratati - narendati

 

VUDU MURINA

       Kad je mog komšiju Draga ujela zlosretna murina, prvo je došao na moja vrata. Začuđena, sledih se od prevelike količine krvi koja je šikljala iz otvorenih rana nagrđene podlaktice. Kroz lelek i jauk, iztrlja povrijeđeni kako ga je ova morska zmijetina prestravila i nagrdila.

       Pošto je Drago čuveni ribar svoje ponte, odvažio se na mamac i postu ozloglašene murine. Namjestio se u ''čekalicu'', pripremio sve potrebne rekvizite i vabio je i dan i noć. Nakon iscrpljujuće noći i još grđeg dana, u sumrak se pomoli ova morska gujka, glasno pljusnuvši od stijenu, nedaleko od namontiranog mamca. Dragov adrenalin je od tog momenta donosio njegove (ne)pametne odluke. Lov je počeo. Vrša s jedne, blinker s druge bande, dok se momče s ostima šunjalo da je iznenadi s leđa. Za ovakav manevar, na ruku lovca su bile seke, koje stvoriše prirodno dobru zamku. Bonacom utegnuta, morska površina načinje savršenu vidljivost. Spreman za odstrijel čekao je znak. Kad joj zasijaše oči, preko planktonskih pokazivača kristalnog mora, Drago uputi hitac. Istog trena, murina uzvrati udarac. Skočila je više od metra uvis, dokopala svojim dvoredim zubima ruku koja je pokušala ubiti, pa mu o čas posla odgrize komad mesa desne podlaktice. Njena stravična čeljust, prepade lovca koji postade lovina. Istraumirala ga je zmijolika neman, nanijela mu neoprostivu bol i izblamirala do kraja života. Umjesto u hitnu, on dođe do mene. Valjda, misleći da mu oko priče mogu pomoći. Više ga je boljela sramota od krvareće ruke. Pošto nisam vrsna kao ''šivačica'' rana, okrenusmo se spasenju duše.

       Za početak učinjesmo dezinfekciju i zamotasmo ruku u sterilne zavoje. Potom se uhvatih morskih knjiga. Želela sam za početak, da povrijeđeni komšija prepozna svog napadača. Odlično, upro je prstom na Muraena helena ( lat.) Njen ugriz je otrovan i uzrokuje jako ranjavanje. Ona ima jednostranične otrovne žlijezde koje se nalaze u naborima sluznice i na nepcu. Dakle, pri ujedu nevjerovatno snažni i jaki zubi, koji su ''usput'' unatrag zavijeni i pokretni, pritisnu žlijezde iz kojih se otrov iscijedi u ranu. ''Otrovni ugriz'' stvara crvenilo, otok, jake bolove i grčeve, otežano disanje i lokalno raspadanje crvenih krvnih zrnaca. Pa tako ugrizeno mjesto godinama ostaje utrnuto.

       Uzdahnusmo oboje, prebacih na isčitavanje legendi ne bih li pronašla čaroliju kojom će se ovaj posrnuli ribar oprati i zaštiti za uvijek. Nije me puno utješila pripovjest o murini kao jednoj od favorita Hadovog podzemnog mora. Kažu da je sa sobom ponijela zlo mračnih dubina te ga prosula svijetom. Zapisano je da su murinu okrutni Rimljani uzgajali u bazenima i hranili ih mesom živih robova. Takve ribe bi Latini nazivali Murena fluta ili plutajuća murina, jer bi svoj plijen ujedala i trgala plutajući površinom ribnjaka.
Murine se peku i spravljaju još od doba antike. Nezamisliv je ukus brodeta, popare ili lešade bez komada ''prestrašne'' murine. Nazivaju je direktnim potomkom Meduze. Zapravo tvrde da je upravo murina dio kose, koja joj je spala kad je Perzej odrubio njenu glavu. Legende Pilinija je načinješe mitskim bićem za sva vremena. Po njemu murina je samo ženka, pa njeno ''izlaženje'' na kopno čini znak za parenje s ostalim kopnenim zmijama.

       Napokon pronađosmo vezu. Po uzoru na stare dalmatinske mitske zaštite za napad od murine, nabavismo njenu kožu. Zavrćesmo kolanu, narukvicu i priđepnu 'amajliju. Tako su se nakad ljudi ''čuvali'' od napasnice, kitili se domaćim ''vuduom'', klonili su se nje, te izlovljavali neku drugu morsku divljač za potrebe svoje trpeze.

PRIPREMA:
       Da bi pristupio ritualnom prevrtanju kože murine, stavi zaštitni nakit. Zareži je ispod glave i odvoji joj kožu, utrobu i kosti. Nakon propisnog dranja, dobro je natrljaj krupnom morskom solju, pa je opet navucu u njenu kožu. U takvom pajcu neka stoji barem pola dana. Pošto prevrneš kožu i sapereš so, namiriši je majčinom dušicom i preko nje iscijedi pola kile limuna. Valjalo bi da u takvoj pripremi odleži još koji sat. Nakon toga je malo saperi i začini po ukusu, ali ne izostavljaj ruzmarin i bijeli papar. Opet joj svuci kožu, pa je ovog potonjeg puta ''obuci'' u vlastitu kožu samo - naopačke. To znači da njen unutrašnji (masni) dio bude izvana. Peci je bez podlijevanja na gradele, jer će njena masnoca podmazati šipke u dovoljnoj mjeri, da ne dođe do lijepljenja.

       Osviještena mitskom varijacijom ove teme zaključih da je komšijino ime Drago previše zmajski, zmijski, reptilski u prevodu na engl. transkripciju. Ona ljubavnička slika ženke u potrazi za kopnenim mužjakom, me toliko ustravi, da se odlučih za istinit iskaz ''kušanog'' komšije. Slušao je i stezao svoju bolnu ruku do spontanog jauka. Uzvknuo je: ''Nisam je trabao napasti. Ona je samo tada opasna. A ako je ime Drago, privuklo kao one murine iz starinskih legendi, od sad ću se zvati Dragon. Eto za inat joj!''
Znate li šta je u nastavku priče? Drago je dan noć na ponti, čeka izgleda svoju nesuđenu Dragu. Ja sam u međuvremenu pojela dvije murine u soptsvenoj koži, a original recepta je kliknut u fajl Vudu slagalice. Domaći voodu je najsilniji kad ga pripravljaš u mračnoj i hladnoj kužini. Kožu s nakitom protrljaj solju, da povrati krutost i učinak zaštite.

POTREBNO:
- 2 kg MURINE
- ½ kg - LIMUNA
- Grančica – RUZMARINA
- Stručak – MAJČINE DUŠICE
- Po ukusu : MORSKA SO i BIJELI PAPAR
- GRADELE

MANJE POZNATE RIJEČI:
- Ponta – istureni dio obale
- Posta –mjesto sa dosta ribe
- Kolana - ogrlica

 

ZALJUBLJENA KAVALA

       Pod ljubavne muke ide sve i svašta. Pravdanja za svekolike budalaštine uz izgovor ''mladost-ludost'' su jadana i bijedna. Ako se doda manitanje ''srednjih godina'' i udvaranje ''trećeg doba'' - ugasismo potpuno. Kad sve ove ''mučenike'' surgaš u jedinstven kara kazan, za rezultat dobiješ - LOVE bombu.
A vi strejteri, ne posprdavajte se mučki i iza leđa. Niste ni vi baš imuni na Amorove strijelice. Pecnu te kad im se najmanje nadaš. Medikament za tu boljku ne postoji. Možeš samo da se lažeš, dok se u svijest prizivaš. Opijat ljubavnih čini je najjači hipnotik, anestetik i histerik, registrovan u ovdašnjem svijetu.
Znajući kolika je ''muka'' oko ljubavnih jada, dosjetih se jedne divne, dostojanstvene morske ribice. Ime joj je Kavala. Prevedeno na naški, zvala bi se - Konj. U svom staništu, pripada porodici sjenki. Šunjalica je morskih hridi. Skrivalica morskih špilja. Donja usna joj svetluca. Neoprezna Kavala, tim svjetlosnim namigivanjem, ponekad plati i glavom, postavši plijenom podvodnog ribolovca. Leđno peraje je slično morskom kučku, ali i ono zasjajti, kad ne treba. Ova putnica ''ljubavi'' je u morskim tišinama veoma vješt kamuflator i folirant. Uhvatiti gospođicu Kavalu je trofejno umjeće.

       Poznata je po svom senzibilnom karakteru. Ovaj taster za ljubavne trnke, šteka primljene impulse u svoju morsku jazbinu. Ljubomorno čuva simbole ljubavi. Nedostupna i neuhvatljiva, ruga se ljubavnicima koji je očajnički priželjkuju u nadi za konačnim spasenjem. Ovaj kvazi alhemičarski trik, se prenosi sa koljena na koljeno i toplo egzistira u domaćem mediteranskom šmeku.

       Neki ronci su je čuli da pjeva. Kasnije smo otkrili, da kad biva uhvaćena (ustrijeljena harpunom) ona zaškripi zubima. To najviše sliči nekoj nepoznatoj podvodnoj melodiji. Kavala tada proizvodi zvuk-alarm, upućen ostataku skrivene družine, da ih upozori na čovjeka - predatora. Kakva je nesebična ljubav u pitanju!? Ne bori se za svoj život već umirući škripi i obavještava.

       Likovi u okruženju, dok su u procesu ''stradanja'', gledaju da (ako je moguće) što više svijeta povuku za sobom, na dno. Svaku tek započetu ljubavnu sliku, predano napadaju pogrdom, ruganjem i gadlukom. Ne sviđa im se tuđa sreća. Najviše se raduju tuđoj nesreći, nevolji, rastavi, kraju. Tada glasno ''oplakuju'' tog novonastalog ''nesretnika''. On je njihova zvijezda i heroj. Postavši javnom žrtvom, izgledi za postavljanje na ''svoje noge'' su jako mali. Niko od njih ne ''ljubi'' rekonstruisane životne puteve. Njihove emocije rade na senzor tuđeg očaja. Jer ''svoje se meso ne jede''. Tako da iz sopstvene maćave fele, ne biraju primjerke za ovu vrstu eksperimenta.

       Da bi u životu uspio izbjeći ''pogane ljude'' i njihove opoganjene kanđe, stupi u magic svijet domaće Kavale. Boja stare bronze kojom koketira u bistim morskim vodama, zaslužuje počast. U svojim ušima ona nosi amajliju za zaljubljene. Njena unutrašnja intuitivnost, slatko čipirana kolektivna odgovornost, kao i ljubav za sve u okruženju, spakovana je u tim ušnim kamenčićima.

       Neko će ti objasniti da su to mineralne nakupine sedefnog bijelila - otoliti. Oni kao organi ravnoteže, imaju pravilan oblik, pa se koriste i kao ''ukras ljubavi''. Kod većih primjeraka dosegnu veličinu palčanog nokta.

       Tebi treba mali, normalni primjerak. Pa, naravno da je za ličnu upotrebu! Ukoliko želiš trofejnu ogrlicu, za svog voljenog, na krivom si putu. Dovoljan ti je jedan jedini par ušnih kamenčića. Pripremi se, uzmi kutijicu za nakit, i otpočni ovaj magic recept za svog ljubljenog:

PRIPREMA:
       Pronađi grande primjerak Kavale od oko 2 kg. Veličina je važna samo zbog sedefastih kamenčića u što većem izdanju. Kada se dokopaš Kavale, ti je pažljivo položi na mjesto gdje ćeš joj otvoriti glavu i pristupiti vađenju ljubavne amajlije. Upali vatru, dodaj ćumur, pa je na gradelama prži do zlatno sunčane boje. Nakon dimljenja na domaćem ognju, pospi je marinadom od maslinovog ulja, ruzmarina, česna, papra i morske soli.

       Razmjeni sa voljenim bićem Kavaline uši. Ne struži ih jedno od drugo. Zvuk je najsličniji porcelanskom zveckanju, trenju. To su ustvari one podvodne melodije, u kojima ona izjavljuje ''ljubav'', upozorava na opasnost. Ne budi usnule duhove. Jer da bi magijski uspijeli u tehnici ljubavnog ostanka i opstanka, važno je ispoštovati osnovne zakonitosti. Kavala je stvorena da se prepozna kao takva. To nikako ne znači da se s njom može manipulisati. Mora se dozirati samo u najriskantnijim tempima. Ukoliko zloupotrijebiš njenu čaroliju, očekuj bumerang. Ona je tvoja sjenka uzbuđene emocije. Prikrivaj se među stijenama. I ne zaboravi - Kavala se samo jednom kuša. Probaš li razbiti neko od ovih pravila, možda zaslužiš neku težu i otrovniju strijelicu od sinjor Amora.

POTREBNO:
- 1 kom. - OD 2 KG KAVALE
- 1 dcl - MASLINOVOG ULJA
- 2 čena - ČESNA
- Grančica - RUZMARINA
- po ukusu: MORSKA SO, BIJELI PAPAR

MANJE POZNATE RIJEČI:
- kara – crni
- love (engl.) – ljubav
- kučak – pas
- maća – mrlja
- magic (engl.) – čaroban
- tempo – vrijeme
- sinjor – gospodin