Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip


 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |
Pobjeda, 14.05.2006. Društvo

KAKO JE NIKAC OD ROVINA JUNAČKOM ODBRANOM SLOBODE CRNE GORE UVRSTIO SEBE U ISTORIJU

Zaboravljeni heroj "kraške tvrđave"U magacinu elektromaterijala u podrumu opštinske zgrade u crnogorskoj prijestonici već duže vremena je "pohranjena" bista slavnog Nikole Tomanovića, u narodu i literaturi zvanog Nikac od Rovina. Tu su je sklonili ovovremeni rođaci da bi je uskoro na dostojanstven način vratili na spomen postolje kod Izvora u Cucama, gdje je nekad bila i gdje su je često vjetrovi nosili niz put. U gradskom parku na Cetinju, međutim, druga istovjetna bista vajara Đurovića je nestala a ostalo je samo postolje. Priča se da je odnešena i možda u nekoj livnici istopljena. Vukašin Tomanović, službenik prijestonice Cetinje, mjesecima pokušava da ubijedi nadležne da se Nikcu od Rovina, jednom od najvećih junaka u dugoj slobodarskoj istoriji Crne Gore pokloni dužna pažnja u osvitu obnavljanja samostalne Crne Gore. I danas se priča o njegovim podvizima. Predak Tomanović se doselio u Male Cuce, selo Rovine, polovinom 17. vijeka. Nikac od oca Đukana Tomanova i majke Vidosave rođene Kaluđerović iz Ćeklića, (Vojkovići) se rodio kako predanje kaže krajem 17. vijeka. Poginuo je 23. aprila 1757. godine na Izvorima, a sahranjen pred crkvom na Trnjinama. Imao je, po pretpostavkama, oko 65. godina. Zapisano je da je bio malog rasta, velikih crnih očiju, prodornog pogleda, tankih nogu i hitrog pokreta, snažna tijela, ružnog lica i orlovskog nosa. Preko pojasa bio je tanak, a u ramenima širok. Tankog vrata i nakostriješenih obrva, velikih brkova i čovjek rijetko blistavog uma i izuzetno hrabar. Nikac je bio čobanin i nezaboravni heroj crnogorski. Kao mladić kod popa Abramovića iz Bjelica naučio je čitati i pisati.
Vojevanje protiv Turaka Nikac od Rovina započeo je rano. Po predanju učesnik je i u velikoj akciji Crnogoraca na Carevom Lazu 1712. i protiv Ćuprilića 1714. godine. U Staroj Crnoj Gori Crnogorska četa je okupljala najbolje junake u plemenu, a Nikac je brzo postao četovođa. U toku svog pola vijeka dugog ratovanja, uvijek je bio na braniku slobode Crne Gore i ostao je zapamćen kao najveći crnogorski junak. Svoje vojevanje počeo je uz svog brata od strica Milutina i strica Vuka harambaše. U njegovo doba, a i kasnije Turci su nazivali Crnu Goru "osinjakom novih pobuna", a mnogo kasnije ona je bila "kraška tvrđava". Nikac od Rovina je za sva vremena svojim junačkim djelovanjem i odbranom slobode Crne Gore uvrstio sebe u istoriju naše države. Hroničari su zapisali da je njegovo junaštvo bilo veće od legendarnog rimskog junaka Lucije Scevole, veće od spartanskog Leonide, prevazilazilo je Sinđelića i dostiglo Miloša Obilića. Na nekoliko mjeseci pred Prvi svjetski rat 1912. godine, pokrenuto je pitanje podizanja spomenika u Nikšiću ovom junaku, ali je rat to prekinuo. U Nikšiću se 1930. godine ponovo pokreće ideja o podizanju spomenika. Tada je izabran odbor od 25 članova među kojima su bili general Milo Đukanović, predsjednik, dr Stevan Popović, sekretar i članovi: Stojan Cerović, Cvjetko Vukčević i proto Savo Mrljaveći. Ratni vihori su uticali da se spomenik ovom izuzetnom Crnogorcu podigne pod pokroviteljstvom crnogorske Vlade tek 1952. godine na Izvorima u kamenu cuckom u cetinjskoj opštini. Druga bista je postavljena u gradskom parku na Cetinju i nje više nema. Kao da se zaboravilo na zasluge Nikca od Rovina.
- General Milo Đukanović nije, usljed ratnih događaja, uspio da postavi bistu Nikca od Rovina Tomanovića, ali se nadam da će Milo Đukanović, sada predsjednik Vlade RCG uspjeti da obnovi Nikčeve biste i izgradi kolski put do njegovih torina i to u samostalnoj Crnoj Gori za koju se Nikac čitavog života borio i na kraju poginuo. Mislim da bi trebalo obnoviti njegovu kuću u Rovinama, kao što je obnovljena Radunova kula jer je to Nikac zaslužio. To bi u ovom vremenu bilo korisno jer bi se tu i okupljali mladi i organizovali istorijski i drugi skupovi. I na Čevu bi trebalo postaviti neko spomen obilježje jer je pogubio turskog pašu sa 40 svojih hrabrih junaka, kaže jedan od njegovih potomaka Vukašin Tomanović. Ostaje da se vidi da li je Nikac od Rovina otišao u zaborav, ili će mu konačno Crnogorci sačuvati spomenik za buduća pokoljenja.