Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

Naseljavanje Grahova 1687. godine


U Rimu je 1896. godine izašla knjiga koju je priredio Ferdinando Ongania. Knjiga je sastavljena od izvještaja kotorskih providura Veneciji, a u knjizi su objavljeni i drugi dokumenti iz venecijanskog arhiva, vezani za Crnu Goru iz perioda 1687. - 1735. godine.


Knjiga je izdata sredstvima talijanske kraljevske kuće. Knjiga je izdata u vrijeme stupanja u brak Jelene Petrović (kćerke kralja Nikole), sa italijanskim prestolonasljednikom. Motiv zbog kojeg je talijanska kraljevska kuća naručila da se objavi ova knjiga, vjerovatno je bio, da bi se pokazali duboki korijeni veza između Italije (Venecije) i Crne Gore. Poslije skoro 100 godina, 1998. godine, CID iz Podgorice je objavio i preveo knjigu na naš jezik. Knjigu je preveo sa talijanskog Dragan Mraović, sadašnji kolumnista DAN-a.


Kako je naseljeno Grahovo polje, po Mletačkim savjetima i dozvolama, godine 1687!

Preci sadašnjih grahovskih bratstava naseljeni su na Grahovo polje, po ideji i i preporukama Mlečana (Venecijanaca) 1687. godine. Providur Venecije za ove krajeve - Đirolamo Korner, nagovorio je plemena Drobnjake, Banjane i Riđane da nasele grahovsko polje koje je u tom momentu bilo u vlasništvu Mletačke Republike. Ta plemena su nedavno prije naseljavanja Grahova polja decembra 1687., zajedno sa Mlečanima razbili Turke u nekoliko bitaka i proćerali ih iz tih krajeva. Generalni Providur Mletačke Republike Đirolamo Korner izvještava Senat Venecije 5. decembra 1687. o prethodnim događajima i o njegovom naumu da naseli Banjane, Riđane i Drobnjake na grahovsko polje. Znači u tom momentu grahovsko polje je u vlasti Venecije i Venecija ga naseljava nekim crnogorskim plemenima.

Evo pisma generalnog Providura Senatu Republike Venecije, od 5. decembra 1687.


6. decembra, očito, po dogovoru sa Generalnim Providurom Venecije Đirolamom Kornerom, u gradu Perastu kneževi Banjana i Riđana traže od Venecije zemlju u Grahovo. Kažu:
Mi Vuko Tomov, Milutin Gambelić, Dmitar Ognjanović kneževi Banjana i Riđana, Mirko Vujačić i Radojica Bulajić, sa svim drugim kneževima ...
Dakle, možemo protumačiti, iz Banjana su Gambelić i Ognjanović, a iz Riđana Vujačić i Bulajić.

Vujačići i Bulajići i dan danas postoje na Grahovu, nose ista prezimena i poslije 320 godina!!!

10. decembra, očito, po dogovoru sa Generalnim Providurom Venecije Đirolamom Kornerom, u gradu Perastu, Vojvoda Ilija Batolić iz Drobnjaka obećava Veneciji da će dovesti 100 porodica u Grahovo da se nastane ...

Eto, tako je naseljeno Grahovo Polje, dakle naseljeno je današnjim bratstvima prije 320 godina, zahvaljujući Mletačkoj Republici.
Vjerovatno da je mali broj žitelja Grahova polja koji zna za ovo, odnosno da zna za ove istorijske činjenice.
U dosadasnjem periodu, posebno zadnjih nekoliko decenija, postoje potpuno drugačija predanja o naseljavanju Grahova, koja nemaju nikakvo činjenično utemeljenje i ta predanja su, nema sumnje, smišljena radi ostvarivanja određenih političkih ciljeva kao i skrivanja crnogorske prošlosti od Crnogoraca.