Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip


 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |
Dukljanski/Zetski kralj Mihailo Vojislavljević

Mihailo Vojislavljević dobio je kraljevske naznake u pismu Pape Grgura VII 9. januara 1078. godine, đe ga Papa naziva >Kraljem Slovena (Sclavorum Regi)<
Evo i pisma.Dukljanski/Zetski Kralj Mihailo Vojislavljević je ostavio zadužbinu-crkvu u gradiću Stonu koja postoji dan danas.
Ta zadužbina je bila u sastavu dubrovačke Republike i tako je preživjela Nemanjiće koji su pouništavali sve dukljanske-Vojislavljevića tragove kulture, manastire, crkve, nadgrobne spomenike, sve Vojislavljevića do čega su mogli doprijeti.
Ova crkva-zadužbina kralja Mihaila je preživjela jer je bila van dometa Nemanjića, a preživio je i >Ljetopis Popa Dukljanina< jer je rukopis pronađen u Zadru, dakle van dometa Nemanjića.
Nemanjići su uništavajuči sve dukljansko pokušali da zatru identitet jednog naroda što im ipak nije uspjelo.Evo i dukljanskog/zetkog kralja Mihaila Vojislavljevića koji je na fresci na svojoj crkvi-zadužbini u Stonu.

Viđeli smo da je prva država predaka Crnogoraca, naših direktnih predaka, bila kraljevina 1077. godine.

Prvi kralj Duklje bio je Mihailo Vojislavljevic 1077 god.

Prvi srpski kralj bio je Stefan PRVOVENČANI 1217 god, dakle 140 god kasnije.
Stefan PRVOVENCANI je takodje dobio od rimskog Pape kraljevske naznake, ali 1217. godine, 140 godina poslije dukljanskog/zetskog kralja Mihaila Vojislavljevica.

Naziv PRVOVENCANI jasno oznacava - prvi ovjencani, tj prvi krunisani tj prvi srpski kralj!
Prvi ovjencani/okrunjeni Srbin! Prvi kralj kod Srba!