Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip


 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |RAZGOVOR VALTAZARA BOGIŠIĆA I NIĆIFORA DUČIĆA O CRNOGORSKOJ PRAVOSLAVNOJ CRKVI


Čuveni pravnik i naučnik svjetskog glasa, profesor Univerziteta dr Valtazar Bogišić, pisac "Opšteg imovinskog zakonika za Knjaževinu Crnu Goru" (1888) i prvi crnogorski ministar pravde, sproveo je 1873. godine jednu važnu anketu. Na pitanja u Anketi Valtazara Bogišića odgovarao je i arhimandrit Nićifor Dučić.


Valtazar Bogišić:
"Crnogorska crkva drži li se autokefalna, ako ne, pod čijom jurisdikcijom stoji, pod Patrijarhom carigradskim ili pod Svetim sinodom peterburžskim"?

Nićifor Dučić:
"Posve autokefalna i osobenu jerarhiju ima".

Valtazar Bogišić:
"Stoji li Crnogorska crkva u kakvom odnošaju međusobnih darova sa Sinodom peterburžskim ili s Patrijaršijom carigradskom? Daje li ovomu posljednjemu kakvu godišnju potporu kao što daje Srbija i Grčka? Ima li još kakav drugi odnošaj među njima"?

Nićifor Dučić:
"Uzajamnosti nema, nego što samo Sinod šalje kadkad na ime priloga crkvene stvari, knjiga, odežda itd., što čine iz Rusije često pojedini ljudi... Carigradskom patrijarhu niti je kad što davala Crnogorska crkva, niti sada daje, niti joj je ko što u tome iskao, niti ište. Nema nikakvog drugog odnošaja osim što se u novije vrijeme vladike crnogorske posvećuju u Petrogradu".

Valtazar Bogišić:
"A u kom je odnošaju Crnogorska crkva sa srpskom Patrijaršijom u Karlovcima, a u kakvom s mitropolitom beogradskim, s bugarskim egzarhatom i s drugim autokefalnim crkvama"?

Nićifor Dučić:
"Nema zvanična odnošaja nikakva, nego mir i ljubav".

Valtazar Bogišić:
"Ima li kakav pismeni ugovor među Crnogorskom crkvom i jednom od navedenih pravoslavnih autokefalnih vlasti i crkava kojima su ustanovljena pravila međusobnog odnošaja"?

Nićifor Dučić:
"Nema nikakvog s nikim".

Valtazar Bogišić:
"Da mitropoliti Crnogorski primaju svoju hirotoniju u Petrogradu je li neizbježno pravilo ili to biva iz običaja i rad kojih uzroka? Ako nije pravilo, kakve ustanove postoje u rukopoloženju mitropolita"?

Nićifor Dučić:
"Nije to nikakvo pravilo, nego u novije vrijeme postade običaj iz političkih uzroka, budući da je glava crkve do nedavno bio i glava države, a pak sadašnji mitropolit tek je treći koji se rukopolaže u Petrogradu".Izvor:
Dr Valtazar Bogišić, Pravni običaji u Crnoj Gori, Hercegovini i Istočnoj Albaniji, priredio dr Tomica Nikčević, CANU, Titograd, 1984, str. 238-239.