Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip


 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |Lidija Filipovic
Biografija

 

Lidija Filipović

 

,, Sofisticirana, elegantna, otmjena, osjećajna“ ,

su riječi slušalaca Lidije Filipović.

Ona je, vjerovatno jedna od najboljih svjetskih pjevačica na osnovu svoga rada, koji predstavlja multikulturalni spoj sving-a i komleksnih ritmova, divnih melodija, savršene izražajnosti, odličnih aranžmana; kombinujući sve ovo sa jednom namjerom – da se izazovu intenzivne emocije kod publike.

Pjevačka karijera Lidije Filipović je počela 1990. kada se iz Beograda preselila za Atinu, ostavljajući učiteljski posao.

Njen muzički život je postao kontinuirana sukcesija susreta i saradnje sa velikim i priznatim umjetnicima. U Grčkoj je nastupala sa zvijezdama Pop i Rok muzike kao što su: Anna Vissi, Vassili Papaconstandinou i Nikos Karvelas.

U isto vrijeme upoznala je i postala veoma blizak prijatelj džez pijaniste Giorgos Kontrafouris i poslušavsi njegov savjet, počela je da proučava džez, slušajući i vršeći transkripcije pjevačica kao što su Sarah Vaughan, Ella Fitzgerald, Dianne Reeves. Poslije godinu dana intenzivnog rada, njena džez karijera je započela sa tronedjeljnim angažmanom u glavnom grčkom klubu u to vrijeme, Mylos ( Solun ).

Njen prvi internacionalni bend su sačinjavali američki trubač JimSeeley, argentinski pijanista Dario Eskenazi i francuska ritam sekcija : basista Olivier Gatto i bubnjar Roger Biwandu.


Fotografiju uradio Bojan Bončić

1993. god. Lidijina želja za muzičkom ekspanzijom i dosezanjem novog nivoa i iskustva, odvodi je u Francusku, zemlju bogate džez kulture koja joj to i omogućuje.

Neprestanim usavršavanjem kao i analizom rada Shirley Horn, Carmen McRae i Abbey Lincoln, njena interpretacija se obogaćuje intimizmom. Živeći u Parizu skoro 6 godina, bila je u mogućnosti da saradjuje sa nekolicinom najboljih francuskih muzičara džeza ( klasičnog stila ) kao što su : Jean Loup Longnon, Carl Schlosser,Daniel Huck, François Laudet... kao i sa muzičarima modernijeg stila : Pierre de Bethmann, Pascal Gaubert, Barend Middlehoff... Takođe je sarađivala i sa predstavnicima italijanske džez scene: Roberto Gatto, Andrea Michelutti, Alex Golino...

1995 . god. napravila je izmjene u bendu i krenula na turneju po Grčkoj sa bubnjarem Steve Hass, basistom Olivier Gatto i pijanistom Vincent Bougeyx.

S’vremena na vrijeme, na pojedinim koncertima i turnejama, mladi lavovi njujorške scene su se pridruživali njenom stalnom kvartetu : Mark Turner, Eric Alexander, Derrick i Vincent Gardner, Craig Bailey, Rob Dixon, Kenny Rampton, Andy Farber... Bila je i lider većeg ansambla, čiji su počasni gosti bili legendarni saksofonista Houston Person i bubnjar Montez Coleman. Nepunih godinu danaje sarađivala i sa australijskim pijanistom Joe Chindamo, kao i sa pijanistom Renato Chicco i izvela je par nezaboravnih dueta sa zadivljujućim pijanistom George Cables. Njujorški impresivni saksofonista John Stubblefield joj se takođe pridružio na par koncerata.

 
Fotografiju uradio Bojan Bončić

2000. god. Lidija je odlučila da pređe na mirnije mjesto - Bordeaux

( Bordo ), gdje je daleko od frenetičnog pariskog života, konačno mogla da se skoncentriše na sopstvene projekte i da još više usavrši svoj muzički identitet.

U toku tog perioda proživjela je par jedinstvenih muzičkih momenata, a jedan od njih je i nezaboravni nastup sa trubačkom legendom Clark Terry i saksofonistom Herb Geller. Oni su bili očarani njenim prefinjenim izvođenjem klasičnih džez standarda : „Let's Fall in Love", i „ I’ve Got You Under my Skin"...

Vrhunski muzičari kao što su : Dusko Gojkovic, Larry Vuckovic, Stjepko Gut, Dick Griffin, Keith Copeland, su takodje dio Lidijinih muzičkih susreta za pamćenje.

 

Njeni dojmljivi aranžmani poznatih standarda „I'll Remember April" i „Avec le temps" su uvijek među onima kojima je publika najviše očarana.

Prelaz u 21. vijek je donio i prve plodove Lidijine zamisli. Jedan od njih je projekat „Nekada“.

Baziran na izvornom narodnom melosu, ovaj projekat ujedinjuje njene korijene sa njenom ljubavlju prema džezu, na jedan veoma originalan način. Ovaj slobodni, svestrani koncept, je imao velikog udjela u njenom muzickom sazrijevanju.

Okružena muzičarima svjetskog renomea : saksofonistima : Sam Newsome i Mark  Turner, pijanistom Giorgos Kontrafouris, basistom Olivier Gatto i bubnjarem Jakubu Griffin, snimila je svoj prvi album „Nekada“koji odiše melanholičnim, nostalgičnim, očaravajućim i u isto vrijeme vrlo snažnim muzičkim momentima.

Sa grupom „Nekada" ona je nastupala u Francuskoj, Španiji, Grčkoj, Bugarskoj, Ruminiji i Crnoj Gori.

Originalnosti i prestižu benda su pored pomenutih, doprinijeli i sljedeći muzičari: vibrafonista David Patrois, bubnjar Benjamin Henocq, saksofonista Dimos Dimitriadis...

Aktuelni članovi grupe „Nekada“ su saksofonista Fred Borey, pijanistkinja Camélia Ben Naceur, basista Olivier Gatto i bubnjar Stefano Lucchini.


Fotografiju uradio Bojan Bončić

2005. godine je osvanuo još jedan Lidijin projekat „Mediterraneo“. Njena interpretacija grčkih, francuskih, italijanskih, rumunskih, crnogorskih i makedonskih pjesama je savremenog stila, čije je džez aranžmane uradio briljantni kontrabasista Olivier Gatto.

Bend čine legendarni bubnjar Billy Cobham, kaval svirač Theodosii Spassov, gitaristkinja Inbar Fridman, pijanistkinja Camélia Ben Naceur i basista Olivier Gatto.

Baziran na modernijem materijalu, „Mediterraneo“ je muzičko jedrenje kroz splet različitih kultura, koje se napajaju prekrasnim, ažurnim morem. Tužna, radosna, intenzivna, duboka, meditativna, gorda, kontemplativna muzika „ Mediterranea “ reflektuje pravi mediteranski duh.

Sa svojim novim bendom, Lidija je nastupala u Bukureštu na džez festivalu ( oktobra 2005. ), Nishville džez festivalu 2006., North City džez i bluz festivalu u Zvecanu ( Srbija ).

 

Sasvim novi projekat " Butterfly Dreams" koji predstavlja kompozicije Billy Cobham kao i nove aranžmane pjesama grupe „Return to Forever“, ujedinjuje iste muzicare za turneju po Grčkoj 2006.
Butterfly dreams je ležerniji muzički zapis, baziran na latinskom ritmu uz nerazdvojivu pratnju sofisticiranih formi i harmonija: Sunce! Ples! Ljubav! Karneval!

2007. god. sastav„ Butterfly Dreams “ je poprimio „klasičniju“ orkestraciju: vokal, truba, tenor saksofon, pijano, kontrabas i bubnjevi; što ni najmanje nije umanjilo njegov kvalitet i originalnost.


Lidija Filipović je jedna od malog broja vokalista u Evropi koji imaju talenat da sa izuzetnom lakoćom i šarmom mijenjaju stil, ne gubeći pri tome ništa od svog identiteta. Zbog svoje kreativnosti i osjećajnog pristupa, prepoznata je kao svojevrstan stvaralac.

Promotivni turistički video klip

 

Više muzike i fotografija na www.myspace.com/lydiafilipovic

Kontakt Lidije Filipovic:

E-mail: filipoviclydia@gmail.com