Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |


DJEČIJI TAMBURAŠKI ORKESTAR
"ZVUCI SA RIBNICЕ"


       Bavljenje muzikom predstavlja značajan segment u podizanju muzičke kulture djece. Ono istovremeno obogaćuje duhovnu sveru i podstiče kreativno korišćenje slobodnog vremena.
Interesovanje djece i omladine za dodatno ili djelimično muzičko obrazovanje do nivoa "za svoju dušu", nije za potcjenjivanje. Pogotovu što osmišljeno slobodno vrijeme danas postaje važan sadržaj u pravilnom razvoju mladih.
Poslije pauze od nevjerovatnih nekoliko decenija, aprila 2006. godine formiran je jedini dječiji tamburaški orkestar u Podgorici.

       Formiranje djecijeg, omladinskog tamburaškog orkestra, "Zvuci sa Ribnice", upravo vraća napuštene vrijednosti koje u današnjem vremenu imaju itekakav značaj u muzičkoj kulturi.

       Kroz obuku mladih tamburaša obezbjeđuje se kontinuirano osvježenje zapuštene tamburaške prakse рrеко koje se afirmišu talentovani pojedinci i izvođački sastavi. Već popularni seniorski tamburaški orkestar "Zvuci sa Ribnice" je sebi obezbijedio dostojnu zamjenu u afirmaciji naše kulturne i muzičke baštine, potvrđujući tradiciju Podgorice u izvođačkoj raznovrsnosti na instrumentima koji doživljavaju novu popularizaciju zahvaljujući značajnom Međunarodnom festivalu tamburaških orkestara u Bijelom Polju i Omladinskom festivalu žičanih instrumenata u Pljevljima.


       U omladinskom tamburaškom orkestru, "Zvuci sa Ribnice" stiču se znanje, muzička praksa, kultura i obrazovanje, pa zato ima zapaženu ulogu u rađanju novog pristupa afirmaciji tamburaške muzičke prakse i muzičkog obrazovanja.

       Osnovni oblici aktivnosti orkestra su priprema raznovrsnog programskog sadržaja, od dječijih pjesama, muzike sa dvora, izvoda iz pojedinih djela ozbiljne muzike, do raznih potpurija podgoričke i crnogorske narodne baštine. Za nastupe u školama i drugim prigodama, izvodi se sadržaj prilagođen zahtjevu i vrsti programa.


       Dječiji tamburaški orkestar "Zvuci sa Ribnice" je već dva puta bio učesnik na Međunarodnom festivalu tamburaških orkestara u Bijelom Polju, Omladinskom festivalu žičanih instrumenata u Pljevljima i brojnim lokalnim festivalima. Učestvovao je u niz programa osnovnih škola (čiji su učenici članovi orkestra) i programima u organizaciji Dječijeg saveza Podgorice. Ovakav kulturni koncept se konstantno razvija i slijedi ciljeve sa načelima dokazanih vrijednosti, stoga je često zapažen u pisanim i elektronskim medijima.
U cilju popularizacije tamburice u pedagoške svrhe ovaj orkestar, kroz projekat "Širi znanje puni dušu", obilazi škole u Podgorici i okruženju.


Jusuf Cule Marić,
rukovodioc orkestra

Majda Marić,
umjetnički direktor

Đorđe Saveljić,
saradnik na kontrabasu

Damir Mustafić,
saradnik na gitari

 

Kontakt:
Jusuf Cule Marić, rukovodioc orkestra
+382 67 248 205
e-mail: cule.maric@gmail.com