Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

 

       Zahvaljujemo se kompozitoru Mauriciu Annunziati, koji je napisao muziku na 400 strana za Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom i omogućio da se u Italiji, Argentini u Svijetu Crna Gora čuje na jedan dosljedan način i naravno da prijatelji i naši posjetioci više saznaju o Akatistu Svetom Vasiliju Ostroškom.

       Zahvaljujemo Crnogorskoj Organizaciji Montenegro nel Mondo iz Rima/Ufficio Stampa.


 

 

Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom

 

 

BILJEŠKA O KOMPOZITORU

 

Mauricio Annunziata
Mauricio Annunziata

       Mauricio Annunziata, pijanista, kompozitor i inženjer informatike, rođen je u Buenos Airesu i italijanskog je porijekla. Od četvrte godine interesuje se za klavir i kasnije komponuje po sopstvenom instiktu. Nastupa sa velikim brojem koncerata: repertoara klasike, romantike, argentinskim  i sa svojim kompozicijama.

       Prelazi u Italiju devedesetih godina đe se usavršava kod dva velika, internacionalna imena: Giovani Nenna, klavir, i Sergio Rendine, harmonija i orkestracija.

       U međuvremenu je doktorirao Inženjeriju Informatike na Univerzitetu L’Aquila razvijajući  «Automatski  sistem za analize muzičkih partitura».

       Autor je od oko dvjesta kompozicija, đe preovladavaju stilovi za koje je vatreni istraživač: argentinski, ibero-amerikanski, mediteranski i balkanski. Radi neumorno na istraživanju emocija, ukusa, osjećaja nacionalnog i univerzalnog.

       Autor je Simfonija, Opera, Liturgija, Koncerata, Oratorijuma, Kamerne muzike, Kolekcija i Sonata za klavir.

       Zbog svojih djela dobio je razne nagrade, priznanja umjetnička i diplomatska, a u 2006. godini, odlikovanje i od Kapele Sistine iz Vatikana.

       Zbog kulturno umjetničkih zasluga je budući počasni državljanin Crne Gore.

 

AKATIST


       Akatist potiče od grčke riječi Ακαθιστος sto znači slušati, stojeći na nogama, odnosno himna blagodarnosti. Pravoslavna himnografija poznaje akatiste posvećene Svetoj Trojici, Časnome Krstu, našem Svetom Vasiliju Ostroškom i nekim svetiteljima.  (wikipedia)
 
       Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom, koji se nalazi u rukopisu u Manastiru Ostrog, prevela je na italijanskom jeziku Dr Dragana Polović, dok prevod na španskom jeziku privodi kraju, a muziku od četiristo strana, napisao je italo-argentinski kompozitor i pijanista Mauricio Annunziata, za govornika, hor, soliste i orkestar i za orgulje, hor i soliste. Sa emocijama i sofisticiranom tehnikom, kompozitor apsorbuje inspiraciju religije, kulture i društva, s čim se u srcu Balkana ponosi Crna Gora, đe u miru žive velike civilizacije mediterana: katolička, pravoslavna i muslimanska. Muzika Akatist Svetom Vasiliju Ostroškom, opisuje ovaj fenomen sa originalnom temom u kojoj se ilustrira pjevanje pravoslavnih manastira, proslave i liturgijska čitanja, pjevanje mora, pejzaža, prirode, svirači tradicionalnih instrumenata, molitve Muslimana, Vizantinaca, pohvale seljaka, planinara, lutalica, plesovi i žaljenje cigana, obožavanje, klanjanje Crnogoraca. Sve ovo su elementi koji daju temperament crnogorskom identitetu. Narod koji je odavao i odaje počast Svetom Vasiliju Ostroškom.    

       Prvo izvođenje Akatista Svetom Vasiliju Ostroškom bilo je u Rimu, epicentru hrišćanstva, tj. katoličanstva, povodom dvije godine nezavisnosti Crne Gore, kao poruka mira. O tom događaju prenosimo tekst koji je objavila "Pobjeda" 2008. godine.

 

”Akatist Svetome Vasiliju Ostroškome”


       U okviru kulturnog programa ambasada Crne Gore pri Svetoj Stolici je organizovala 19 maja u crkvi Santa Maria del Popolo u Rimu koncert. Radi se o jednoj od najljepših i najznačajnijih crkava u centru Vječnog Grada u kojoj se nalaze brojna djela najvećih umjetnika renesanse i baroka, između ostalih Rafaela i Karavađa. Na programu je bila muzika koju je za hor, soliste i orgulje napisao savremeni italijanski kompozitor i pijanista Mauricio Annunziata, porijeklom iz Argentine, pod nazivom “Akatist Svetome Vasiliju Ostroškome”. Radi se o himni najpoznatijom pravoslavanom svetitelju u Crnoj Gori, a kompozitor koji odlično poznaje Crnu Goru, njenu kulturu, duhovnost i muziku, se inspirisao duhovnom i narodnom muzikom i sastavio originalnu kompoziciju koju je izveo hor sastavljen od italijanskih pjevača i solista Opere u Rimu, a dirigent je bio Mauro Conti. Koncertu je prisustvovalo više do 200 zvanica, ambasador Crne Gore u Italiji Darko Uskoković sa suprugom i osobljem ambasade, članovi diplomatskog kora pri Svetoj Stolici, visoki predstavnici Svete Stolice i Suverenog Viteškog Malteškog Reda, intelektulaci , novinari, prijatelji Crne Gore i Crnogorci u Rimu.

       U svom govoru ambasador Crne Gore u Vatikanu Antun Sbutega je istakao da se radi o jednom ekumenskom koncertu, budući da je muziku posvećenu jednom pravoslavnom svetitelju komponovao jedan katolik, da su je izveli muzičari katolici u jednoj katoličkoj crkvi. Sveti Vasilije Ostroški je to zaslužio između ostalog i zato što se prije nekoliko vjekova zalagao za dijalog između pravoslavne i katoličke crkve.

       “Crna Gora je primjer države koja je, uprkos veoma kompleksnom sastavu svoje populacije, uspjela da razvije plodonosni dijalog između vjerskih, etničkih i kulturnih zajednica koje je sačinjavaju, da zahvaljujući tome obnovi prije dvije godine svoju nezavisnost na miran i demokratski način i da se afirmiše kao faktor mira, stabilnosti i saradnje u regiji”, kazao je Sbutega. On je isto tako naglasio da je kompozitor uspio da na nov i moderan način interpretira različite spiritualne i kulturne tradicije Crne Gore i da ih pretoči u originalnu duhovnu muziku, koja izražava duboki osjećaj za transcendentnu dimenziju i za prostor svetog koji je veoma jak u Crnoj Gori.

       Poslije koncerta u prostoru parohije Santa Maria del Popolo je organizovan prijem za muzičare i zvanice.

Tekst je objavljen u "Pobjedi" 20.08.2008. godine.

 

       Drugi put je izveden povodom sto godina od zemljotresa  u Mesini, u znak sjećanja na našu princezu, a italijansku Kraljicu Jelenu koja je pomagala preživjle Italijane. Akatist je izveden pod organizacijom Gurdie D’Onore del Pantheon, Asocijacije  Amici del Montenegro i Montenegro nel Mondo.
 
       Treći put je izveden mali dio Akatista, povodom prve promocije Crne Gore u Rimu. Tekstualni i video zapis o tome objavljen je na zvaničnom sajtu Turističke organizacije Crne Gore.

Prilog na sajtu na crnogorskom jeziku:
www.montenegro.travel

Prilog na sajtu na italijanskom jeziku:
www.montenegro.travel