Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |


 

U posjeti Miodragu Dadu Đuriću

       Kratka foto-priča. Prilog za Montenegrinu priredio naš prijatelj, Radoje Rašo Đurović, crnogorski umjetnik koji živi u Belgiji.

 


       Na sedamdesetom kilometru od Pariza ka Normandiji, nalazi se Eruval, malo mjesto sa oko desetak mlinova, grupisanih u jednoj udolini. Na samom kraju, nakon par kilometara, nalazi se stari mlin sa dvije manje, pomocne kućice. U njima je Dado smjestio dva mala ateljea.

       „Još davno je Dado, poput mnogih umjetnika i pisaca dvadesetog vijeka, otkrio da put potpunog samo-ostvarenja leži u egzilu.“ (Majkl Pepijat, iz publikacije povodom 53. Bijenala u Veneciji)       Nakon što smo se parkirali u dvorištu, dočekala nas je Dadova kćerka, a odmah potom je izašao i sam Dado. Odmah pored, nalazi se malo jezero, sa nekoliko stolica postavljenih ispred njega. Tu smo sjeli i započeli priču sa Dadom. Podsjetili smo se zajedničkih poznanika, a Dado se, kao u uvijek kada dođe neko iz njegove Crne Gore, počne prisjećati starih događaja i priča.       Tokom razgovora se stalno selimo od mjesta do mjesta i razgledamo ambijent i radove kojima smo okruženi. Na platou ispred se nalazi i Jaguar, old tajmer, sa otvorenim vratima iz kojih izviru Dadove skulpture! Rekao nam je da je to u stvari spremljeno za salon umjetnosti u Ženevi.       I pored svojih godina, Dado izgleda veoma dobro, a nadajmo se da će još dugo stvarati remek djela. Slobodno možemo reći da je Dado posljednji Mohikanac, čovjek koji stvara gotovo 24 sata dnevno!