Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

Dragi posjetioci, u dva nastavka ćemo objaviti prikaz tradicionalne kuhinje Crne Gore. Ovo je samo početak predstavljanja jednog segmenta naše kulture koji će nositi naziv "crnogorska kužina".

Ovim putem upućujemo poziv našim posjetiocima, da nam se jave ukoliko žele da pošalju svoje recepte koji su karakteristični za podneblje Crne Gore. Isto tako, ako na bilo koji način mislite da možete doprinijeti poboljšanju ove sekcije, kontaktirajte nas putem našeg kontakt formulara.


TRADICIONALNA KUHINJA CRNE GORE (I dio)

Materijal preuzet iz zvaničnog turističkog vodiča
Crnogorci su dobri i pažljivi
domaćini. Kad očekuju gosta, u znak dobrodošlice, po starom običaju, širom otvore vrata ili kapiju.
Gosta nude najboljom hranom i pićem koje imaju u kući, smještaju ga na najbolje mjesto za stolom i trude se da mu vrijeme koje provede u njihovom domu bude što prijatnije.

Ako znate gdje neko živi u Crnoj Gori, pogodićete i šta jede. Kuhinja se pokorava reljefu i uzima ono što priroda nudi. Kulinarstvo Crne Gore na najbolji način sabira darove Mediterana i blaga sjevernih planina. Vjerno je tradiciji, a opet, otvoreno za eksperiment. U restoranima će te naći osnovnu evropsku kuhinju, ali evo šta obavezno treba da probate: za ručak jagnjeće ili jareće pečenje ispod sača, pivski kajmak, bistru riblju supu i ribu lešo, pečenog krapa i dimljene ukljeve. Onda sve to zalijete vinom Vranac ili Krstač, zasladite simicom, breskvom ili lubenicom; popodne se opustite uz Nikšićko pivo, a predveče obodrite lozovom rakijom, uz pršut, kozji sir, paradajz i žučenicu. Ako ste za jaču večeru dodajte barbune u tavi ili gofa na žaru. Vrlina primorske kuhinje je mediteranska umjerenost. Počiva na žitaricama, ribi i maslini. Ribari love u priobalnom pojasu malim i srednjim barkama, ne upuštajući se u velike dubine. Najčešće se u mreži nađe barbun, a ako se posreći i zubatac, arbun, orada. Od sredine ljeta počinju ribarske radosti: nailazi riba-putnica, od malih gofića-porcijaša, do cipola, palamida, lica, gofova i lampuga, da bi se krajem ljeta lovila velika jata širuna i srdela.

SELO NJEGUŠI
Pod vrhom planine Lovćen na-lazi se selo Njeguši, poznato po brojnim specijalitetima: pršutu, siru, kastradini (ovčijem suvom mesu) i kobasici. Pršut se pravi od svinjskog mesa, a poseban ukus i aromu dobija zahvaljuju-ći mješavini morskog i plani-nskog vazduha i drvima koja se lože za njihovo sušenje.

Osnovni načini na koja se priprema riba jesu na gradele, lešo, brodet i pržena. Riba na gradele priprema se na roštilju. Tokom pečenja prema-zuje se aromatičnim travama, najčešće ruzmari-nom. Služi se uz preliv od bijelog luka, peršuna i maslinovog ulja, uz povrće i salatu. Riba lešo ku-va se u vodi kojoj se dodaju i ulje, vinsko sirće, luk, lovor i ostali začini. Poslužuje se sa kuvanom krtolom ili blitvom i idealan je izbor za večeru. Brodet se pravi od više vrsta ribe (krnja, škarpi-na, murinja, skakva, sipa). Uz njega se kao prilog servira palenta - jelo od kukuruznog brašna.


Maslinovo ulje je obilje-žje primorske kuhinje, a najzdravije je ono dobije-no hladnim cijeđenjem. Najfinije ulje je extra vi-rgin (ekstra djevičansko) jer se proizvodi iz prvog cijeđenja maslina. Kisjelost ne prelazi 1%.

Sač je veliki metalni poklopac u obliku plitkog zvona kojim se prekriva tijesto za hljeb ili meso za pečenje, a na koji se potom nabacuje pepeo i žar. Restorani širom Crne Gore preuzeli su ovaj tradicionalni način pečenja ispod sača, kojim meso ostaje sočno, a krompir se bogati ukusom mesa.


Na Skadarskom jezeru najviše se love krap i sitna ukljeva ko ja se, zbog ulova u velikim količinama, suši. Specijaliteti jezers ke kuhinje su krap u tavu, sa suvim šljivama, jabukom i dunja ma, krap pečen na luku, jegulja na orizu, jegulja na ražnju... Naročito je cijenjen dimljeni krap, a dugo se pamti i ukus suše nih ukljeva, lagano prženih ili kuvanih i spremljenih "na salatu". Zahvaljujući sočnim i bogatim pašnjacima Durmitora, Sinjajevi ne i Bjelasice, mliječni proizvodi i meso planina crnogorskog sjevera pravi su generator životne energije. Bez premca su ukusi jagnjetine pod sačem, pastrmke spremljene na žaru ili u kiselom mlijeku i raznovrsne divljači. Uz tradicionalna planinska jela kačamak i cicvaru odlično ide domaće kiselo mlijeko.