Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |
TRADICIONALNA KUHINJA CRNE GORE (III)

GASTRO VREMEPLOVMaterijal preuzet iz zvaničnog turističkog vodiča


Velik broj restorana sa nacionalnom kuhinjom ne samo da spremaju hranu na ognjištu, onako kako su to radili stari Crnogorci, već i svojim arhitektonskim rješenjima prenose atmosferu tradicionalnih crnogorskih kuća. Primorske i kontinentalne kuće najčešće su bile od kamena, a nasred kuhinje se nalazilo ognjište iznad koga su visile verige. Neke kuće su imale još jedno, malo uzdignutije ognjište na kome se pekao hleb. Iznad ognjišta se takođe sušilo meso.
U planinskim predjelima građene su kolibe, brvnare i savardaci, takođe sa ognjištima. Porodice su u staro doba jele za niskom trpezom, sjedeći na tronošcima ili u najboljem slučaju, na stolovačama sa izrezbarenim polukružnim naslonima.

Pogača u crepulji
Crepulja je plitka glinena posuda sa rupicom na sredini. Stavi se na vatru dok se dobro ne ugrije, a zatim se kukom podiže, u nju se stavlja tijesto i pokriva se sačem (vrstom poklopca). Sač se prekriva pepelom i žarom. Tako se hleb peče sa dvije strane: odozdo od usijane crepulje, a odozgo od žara na saču.

Pile u jagnjetini
Tradicionalna kuhinja pamti i jedan veoma bizaran način za pečenje piletine: pile se posoli i stavi u ja-gnje ili jare koje treba da se peče na ražnju. Kad se jagnje ispeče, piletina je ne samo odlično pečena, već i izvanredno ukusna. Ponekad se prije jela prelije medom.
Meso kuvano u buragu
Uzme se burag (želudac) od svinje ili neke druge životinje i dobro se opere iznutra. U njega se stavi meso i doda voda. Dobro se zaveže i prekrije pepelom ili žarom ili objesi iznad ognjišta i kuva na toploti.

Sušenje ribe na suncu
Prije sušenja krupnija riba se očisti i otvori kao knjiga. Fiksira se dašči- cama kako bi što više površine bilo izloženo suncu. Svako jutro se umače u morsku vodu, a kada se sušenje dovrši, nadimi se iznad ognjišta i spremi u papirnatu vrećicu. Jede se u zimskim mjesecima kuvana sa bije- lim zeljem.
Šumski sokovi
Ako se sastruže unutrašnja strana mlade bukve (mezgra ili bukov kajmak), breze, cera ili graba nailazi se na prirodni sok koji odlično gasi žeđ.
Običaji
Doručak se u Crnoj Gori ne preskače, ručak je glavni obrok, a večera najsvečaniji...