Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

 

 

Василије Мујо Спасојевић
СТАРА ЦРНОГОРСКА ТРПЕЗА

одломци из књиге

 

КОЛАЧИ

Барске гурабије
За ове гурабије потребно је узети шољу од бијеле кафе (око четврт литра) уља, шољу шећера и толико масти или масла и у то све замијесити тијесто од пшеничног брашна. Тијесто не смије бити ни превише чврсто ни превише мекано. Од тијеста правити ваљкасте штапиће дебљине кажипрста а дужине колико желите. Тај дугачки штапић се исијече на краће штангле дужине прста. Овако обликоване гурабије ређати у тепсију и пећи на умјереној температури. Пошто се охладе вадити их из тепсије, а ово да би се мање мрвиле. Могу дуго стајати и што дуже стоје све су укусније.


Гурабије
Гурабије спадају међу најстарије слаткише које су Турци донијели на наше просторе, каже наша саговорница.
Тијесто за гурабије се справља на начин што се убутају два три јаја са двије шоље од бијеле кафе шећера и једном шољом кисјелог млијека и толико масла. Ово се све замијеси са толико пшеничног брашна да тијесто буде више тврдо. Од овако припремљеног тијеста оклагијом се праве мали колачићи величине длана руке и одмах се слажу у тепсију, а затим се пеку у пекари или испод сача. Гурабије су увијек укусније што дуже стоје.


Патишпања
Овај једноставни али укусни колач се припрема у свим крајевима Црне Горе за празнике, свадбе и друге свечане прилике.
Да би се добила добра патишпања потребно је добро убутати, рецимо, 10 цијелих јаја (по неко бута само жуманца) и када се добије добро убутана маса, дода се десет кашика ситног шећера и десет кашика просијаног пшеничног брашна. Ово се све лагано измијеша, при чему треба водити рачуна да не остане грудвица, послије чега тијесто треба излити у добро подмазану тепсију и ставити у пекару да се пече. Најбоље ћемо знати да је патишпања печена, када у њу забодемо плетећу иглу и ако на игли не остане траг тијеста, онда је печена. Пошто се охлади изреже се на парчад у облику ромба или као што се реже турска баклава. Патишпања што је свјежија то је укуснија.


Рашадија
Ова стара турска посластица се спрема за младенце када иду прве брачне ноћи у своју ложницу, али и не само за те прилике.
Рашадија се спрема тако што се у једној посуди стави одређена количина масла да узаври а у другој здјели се замути нишеста са шећером и водом тако да буде доста житка. Доста рјеђе него што је тијесто за палачинке. Све количине појединих састојака одређује домаћица. Ову смјешу треба лагано сипати у врело масло и стално мијешати. То се ради све дотле док се не згусне и док се не почну стварати мале грудвице. Када се цијела маса претвори у грудвице (као кокице од кукуруза), рашадија је готова и једе се и топла и хладна.


Теспци

Овај укусни колач се прави тако што се узме једна шоља од бијеле кафе слатког млијека, толико уља и толико воде и када то све проври, скинути са ватре и у то додати двије кашике гриза и око пола килограма пшеничног брашна и једну прегршт ситно исјецканих ораха. Ово све лагано измијешати и излити у тепсију. Руком развући тијесто по тепсији да буде равномјерно распоређено. Тијесто треба изрезати на коцке и ставити у пекару да се пече. Док се тијесто пече, у други суд се ставе двије шоље воде и три шоље шећера и ако се има пола лимуна. Ово се кува петнаест минута, након чега се скине са ватре и остави да се мало охлади. Када тијесто буде готово, још док је вруће прелити га хладним шербетом и оставити да упије сву текућину. Ови колачи се служе пошто се охладе.


Турска баклава

На повећој синији просијати мало више пшеничног брашна (око 1,5 кг) и са млаком водом замијесити тијесто. Када се тијесто добро изради треба га подијелити на најмање тридесет дјелова. Сваки овај дио тијеста треба добро танком оклагијом развити тако танко да се кроз јуфку може видјети. Јуфка треба да је величине тепсије у којој ће се слагати баклава. Када се развију све јуфке, пазити да се не пресуше, треба их слагати и надјевати овим редом: преко подмашћене тепсије се ставља кора коју треба попрскати растопљеним маслом, па преко ње друга и тако пет кора, а преко пете коре се ставе ситао исјецкани ораси и мало таране, а затим опет по истом поступку других пет кора, па нови надјев и тако редом док се не напуни тепсија и не потроше све коре. На крају се баклава премаже маслом и оштрим ножем се исијече по дијагонали да се добију облици ромба чија је једна страна око пет сантиметара. Овако припремљену баклаву треба пећи у пекари на умјереној температури. Док се баклава пече треба припремити заљев од око два килограма шећера и 1,5 литара воде. Заљев треба да буде мало жиђи него што се спрема за слатко. Са врућим заљевом се лагано прелије млака баклава и остави се да упије сву текућину. Треба рећи и то да је добро у заљев ставити сок од једног лимуна.


Унутма
За овај укусни колач потребно је убутати двадесет јаја и томе додати један килограм масла, нешто више од једног килограма шећера и двадесет кашика брашна. Када се ова маса добро изједначи треба је излити у добро подмазану тепсију и пећи у пекару или испод сача. Када се колач испече а затим и охлади, исијече се на коцке.


Халва
Ова оријентална посластица је прихваћена код исламског свијета у нашим крајевима, и не само код њих, још од доласка Турака у наше крајеве. Спремање ове посластице је врло једноставно. Наиме, потребно је да се у неку шерпу стави шоља или двије уља или топљеног масла и када се угрије стављати пшеничног брашна све дотле док не упије сву масноћу. Потребно је стално мијешати да не загори. Док се ово брашно упржава, у други суд се ставе двије три шоље шећера и мало мање воде и то пустити да се кува. Када тијесто порумени и када добије боју мало тамнијег ораха, са кључалим шербетом (вода и шећер) се прелије вруће упржено брашно, при чему треба и даље интезивније мијешати јер ће тијесто нагло да нагрезне. Када се упије сва текућина, халва се скида са ватре и кашиком се вади и слаже на посуду коју смо припремили (тањир или тепсија) и остави се да се хлади.


Хурмашице

За једну тепсију хурмашица потребно је узети једну шољу величине једног кварта масла, три кашике густог кисјелог млијека и једно цијело јаје. Овоме додати толико просијаног пшеничног брашна да се добије тијесто средње чврстине. Ако би тијесто било чвршће, хурмашице неће бити добре. Приликом састављања тијеста добро је ставити мало маје (бикарбоне соде). Од овако припремљеног тијеста се одвајају мале грудвице, величине ораха и мало се растање да буду величине шибице и слажу се у тепсију. Док се хурмашице пеку, треба припремити заљев од три шоље шећера и двије шоље воде. Када се ово укува, до тада ће бити печене и хурмашице и док су још вреле преливају се врелим заљевом, након чега оставити да упију сву текућину и да се охладе.


Медењаци

За ове колаче потребно је: двије шоље пшеничног брашна, три супене кашике меда и мало воде. Од двије шоље просијаног пшеничног брашна и три супене кашике меда са мало млаке воде замијесити тијесто да буде средње чврстине. Од овога тијеста обликовати колаче величине дна шоље. На горњој страни колача утиснути половину ољуштеног ораха и у подмазану тепсију се наслажу а затим пеку испод сача. Укусни су и топли и када мало одстоје. Дјеца их много воле.


Плавски колачи
Потребно је:
Шоља уља
Шоља варенике
Шоља шећера
5 јаја
2 шоље пшеничнога брашна
У ситно просијано пшенично брашно ставити шољу од бијеле кафе уља, исту шољу варенике, пет јаја и шољу шећера. Ово све добро измијешати дрвеном кашиком, а затам масу излити у добро подмазану тепсију и пећи испод врелог сача око пола сата. Када се пециво охлади исијече се на мање коцке и најукусније је када се охлади.


Хачајлија
Потребно је:
4 шоље уља
4 шоље шећера
2 шоље пшеничног брашна
вода
У једну осредњу шерпу насути четири шоље од бијеле кафе уља, једну шољу шећера и двије исте шоље просијаног пшеничног брашна. Ово све ставити на огњиште и стално мијешати дрвеном кашиком да не би загорело. Када маса мало порумени, шерпу скинути са ватре и од тијеста, док је још топло, правити округле растањене колаче дебљине малога прста а величину одредити по жељи. Овако обликоване колаче поређати у тепсију и ставити под сач да се печу. Печење треба да траје нешто дуже, да би што више очврсли и порумењели. Док се колачи печу у посебан лонац ставити три шоље шећера и четири шоље воде и пустити да се сафт укува као за баклаву. Вреле печене колаче прелити врелим сафтом а затам тепсију прекрити чистом крпом да колачи боље упију сафт. Једу се пошто се охладе. Могу стајати мјесец дана а да се не оштете.