Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip







 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |




Василије Мујо Спасојевић
СТАРА ЦРНОГОРСКА ТРПЕЗА

одломци из књиге

 

 

 

ЈЕЛА ОД ТИЈЕСТА


Зетски колач


Од пшеничног брашна у млакој води и са мало соли замијесита тијесто као за хлеб, ни чврсто ни мекано. Пошто мало одстоји (око пола сата) одвајати по мало тијеста величине шољице за црну кафу. Са неким округлим предметом, било да је оклагија или флаша, тијесто растањити толико да покрије дно тигања. Дебљина тијеста треба да буде као да је за питу. Овај растањени колач се на два мјеста ножем нареже и стави у врелу маст или уље да се пече. Када колач порумени са обје стране извади се из уља и слаже у неку другу плитку посуду и када се све испече, посуду покрити да колачи омекшају. Једу се са сиром или кајмаком а ко жели може и са шећером.

Зетске приганице

У неку посуду насути пола воде и пола слатког млијека (количину течности одређује домаћица), мало је посолити и умлачити на ватри. Посебно у тањиру убутати два јаја и додати их мјешавини воде и млијека. У све ово додати толико пшеничног брашна да се добије тијесто које се лако може кашиком вадити. У тигањ или неки други плићи суд ставити мало више масти или уља, добро је на огњишту загријати, па од тијеста одвајати кашиком мање количине и спуштати их у врелу масноћу и пржити. Када приганице лијепо пожуте са обје стране, вадити их пируном и слагати у посуду коју смо припремили за то. Једу се док су топле са сиром или кајмаком, а ко жели може и да их пошећери или прелије медом.

Зетска пита

Тијесто за ову врсту пите се спрема на најједноставнији начин а то је да се у мало млаке воде са врло мало соли замијеси тијесто од пшеничног брашна које не смије бити ни мекано ни чврсто. Пошто мало одстоји (око пола сата) треба га издијелити на четрдесет дијелова (лоптица). Сваки овај дио треба мало растањити и премазати са растопљеном машћу или уљем, а затим преко њега ставити други дио и гако редом девет дијелова. Ових девет дијелова треба растањити оклагијом на величину тепсије у којој ће се пита слагати и пећи. Преко овога тијеста се ставља надјев који се припрема тако што се узму двије грудве масног сира, двије три кашике кајмака и четири пет бутаних јаја. Преко надјева долази други ред тијеста (друга кора) направљена од девет дијелова, па опет надјев и тако четири реда. Када се пита састави треба је изрезати на коцке и ставити да се испод сача пече. Када буде печена треба је залити са мало слане воде. По неко воли да је залије заслађеном водом.

Колач пресукач

За овај колач треба замијесити тијесто од пшеничног брашна у млакој води са врло мало соли. Тијесто треба натријети као да је за питу. Од овога тијеста се одваја по једна лоптица величине шољице за црну кафу и иста се оклагијом или флашом растањи на величииу длана а затим премаже растопљеном машћу или са мало уља. Преко овога тијеста се стави други растањени дио и тако све док има тијеста праве се колачићи од по два у пару. Пошто овако напрааљено тијесто мало одстоји (око пола сата), развуче се оклагајом у колач величине тигања и пече се на врелој масти или уљу. Ови лиснати колачи се једу са кајмаком или сиром а може и са пекмезом или шећером.

Кукурузни хлеб

Кукурузни хлеб или кукуруза се спрема на разне начине а ово је један од најједноставнијих и најчешће коришћених начина. Да би се добио укусан кукурузни хлеб потребно је у сланој топлој води замијесити тијесто од кукурузног брашна у које се стави добра усквас. Пазити да се квасац не опари. Тијесто треба да је толико густо да се може излити у подмазану црепуљу а затим квасном руком одозго поравњати. Пошто тијесто ускисне треба црепуљу ставити да се испод сача пече.

Кукурузни хљеб са сурутком

Овај на изглед једноставан, али врло укусан кукурузни хљеб се прави тако што се узме одређена количина сурутке од масног сира (за осредњу тепсију или црепуљу треба око један литар) и док је још млака нормално је осолити и у њу насути просијано кукурузно брашно (око пет добрих прегршти). Све ово добро измијешати дрвеном кашиком тако да се лијепо изједначи и да не остане грудвица. Тијесто треба да буде мало више густо од кашастог. У подмазану тепсију или црепуљу тијесто сасути и ставити под сач да се пече. Врло је укусна и доста мекана, па чак и када се охлади остаје мекана.

Кукурузни хлеб са младим сиром


За овај малисорски специјалитет потребно је узети једну грудву младог пуномасног сира и пошто се рукама добро измрви дода се један литар млаке варенике (четири шоље од бијеле кафе) и мало соли. Овоме се додају четири до пет прегршти просијаног кукурузног брашна и то се све измијеша дрвеном кашиком али тако да не смије остати грудвица. Ову масу сасути у подмазану тепсију или још боље црепуљу и ставити под сач да се пече. Овај укусни кукурузни хљеб једе се са кисјелим млијеком или вареником.

Кукурузни хлеб на млијеку

За овај кукурузни хлеб најбоље је узети кукурузно брашно од жутог и бијелог кукуруза и то двије трећине жутог и једну трећину бијелог. Пошто се брашно просије, полако га сипати у топлу варенику уз стално мијешање, док се не добије кашасто тијесто без грудвица. Заједно са брашном се стави једна шољица уља, шољица шећера и ускваса. Овако припремљено тијесто се излије у подмазану црепуљу и пошто надође стави се под сач да се пече. Када буде напола печена, хлеб се премаже кисјелим млијеком и остави се да се до краја испече.

Мантије

Од пшеничног брашна у млакој води са мало соли замијесити тијесто, које треба натирати док се не добије глатка маса коју треба подијелити на осам дијелова. Сваки дио се мало растањи и премаже уљем или маслом па се ти дијелови наслажу један на други и то се све оклагијом растањи да се добије јуфка као за питу. Јуфка се исијече на коцке величине 10 х 10 сантиметара. У средину сваке коцке се стави надјев који се прави на следећи начин: узме се око пола колограма мљевеног меса, двије три главице ситно исјецканог црнога лука, мало соли и мало бибера и то се све пропржи на тави. Када се надјев прохлади по мало се стави на сваку коцку јуфке а затим се крајеви споје тако да се добије облик руже. Свака ружа се премаже са мало масла или уља и поређа у тепсију и одмах се стави под сач да се пече. Када се мантије испечу, док су још топле, све се прелију кисјелим млијеком у које се стави неколико чесана иситњеног бијелог лука, након чега се тепсија покрије и остави да одстоји десетак минута, а затим се може јести. Кажу да су врло укусне.

Мантије малисорске


Потребно је у млакој води са мало соли и мало уља од пшеничног брашна замијесити тијесто као што се ради за питу. Пошто мало одстоји (око двадесет минута) развући га у облику ваљка дебљине оклагије и исјећи на комадиће дебљине прста. Сваки овај дјелић растањити оклагијом као јуфку за баклаву и премазати је уљем и одмах савити у ролну. Ову ролну исјећи на парчад дебљине палца и лагано поређати све дијелове у тепсију. Када се тепсија напуни, ставити је под сач или у пекару да се пече. Када мантије буду печене извадити их из тепсије и поређати у неку дубљу посуду. Док су мантије још топле прелити их са доста кисјелог млијека и неколико ситно исјецканих чешњева бијелог лука. Послије пола сата мантије се могу служити.

Малисорске приганице

У млакој води са врло мало соли закува се тијесто од пшеничног брашна тако да буде мало гушће од кашастог. У тигањ се метне маст или ако се има уља и када се добро угрије кашиком се ставља по мало тијеста тако да плива у масноћи. Значи, тијесто не треба да надолази. Кад приганица порумени са обје стране вади се из тигања и сервира док је топла. Једе се са медом. Овим приганицама се служе и гости. И када се охладе са медом су укусне.

Масеница

Направити тијесто од три четири јаја, двије шоље од бијеле кафе варенике, мало соли, једне шоље топле воде и одговарајуће количине пшеничног брашна. Тијесто треба да буде тако као да је за палачинке. У подмазану тепсију се стави толико тијеста да танко прелије дно тепсије и ово запећи испод сача или у пекару. Тијесто ће се брзо запећи и треба га одмах прелити са мало кајмака а затим поврх њега прелити ново тијесто и тако редом док тијеста има. Када буде све готово и печено, пусти се да се масеница мало охлади и затим се раздвајају листови један од другога и рукама изломе на комаде величине шибице. Овако изломљено тијесто се прелије са двије кашике истопљеног масла, толико кајмака и једном грудвом сира. Једе се и топла и хладна.

Печена бундева

Узети зрелу бундеву, расјећи је на кришке и пошто се очисти унутрица ставити је испод сача или на врелу плочу да се пече. Најукуснија је када се једе док је топла.

Пита јаглија

На синији просијати пшенично брашно и са мало топле воде и квасца замијесити тијесто као и за сваку питу. Пошто тијесто мало одстоји, од њега развити једну или двије јуфке тако да кора не буде дебља од тупе стране ножа. На овако развијену јуфку стави се надјев од једне до двије грудве старога сира, двије три пуне кашике кајмака и пет шест бутаних јаја и врло мало масла. Јуфка се савије у ролну па затим у котур и тако се стави у тепсију. По површини се обавезно попрска са мало кајмака и мало масла. Овако припремљена пита се стави да надође, након чега се пече у пекару или још баље испод сача. Укусна је и топла и хладна.

Пита без кора од тиквица

У неки дубљи суд изрендати или ситно исјецкати око један килограм тиквица и томе додати мало соли, шаку шећера, три четири јаја, филџан уља или неке друге масноће, шољу млијека и двије шоље пшеничног брашна. Ово све треба да буде толико житко као да је за приганице. Масу измијешати руком или варјачом па сасути у тепсију и пећи док не порумени.

Пита елдија

Ова пита се прави од три врсте брашна, елдовног, кукурузног и шпеничног. Прво се узме једна врста брашна и у чистој води се направи житко тијесто, мало гушће него за палачинке. На огњишту се наложи добра ватра и над њом се постави сач. Узме се нешто жара и над њим се постави саџак а на саџаку тепсија подмазана са мало масноће. Када се тепсија добро загрије наспе се житко тијесто дебљине око један прст (један сантиметар) и изнад тепсије се постави добро загријан сач. Када се тијесто послије три четири минута запече, сач се врати над ватром да се и даље грије а запечено тијесто се попрска са смјешом сира и кајмака, а затим се изнад тога наспе ново тијесто од другога брашна и опет се поступак са сачом и преливом понавља и на крају је поступак исти и са трећом врстом тијеста и када се и ово запече остави се под сачом да се пече око двадесет минута да би се све добро испекло. Након овога пита се исијече на мање коцке и опет се залије са мало кајмака и то се остави да се мало запече. Најукуснија је када је топла. Напомињемо да се наизмјенично може поставити и више кора. Пита изгледа декоративна.

Пита клин

Да би се ова пита спремила потребно је да на огњишту постоје двије ватре. На једној ватри се стално загријева сач а на другој треба да стоји саџак или два камена између којих се ставља жар сакупљен из претходно наведене ватре. Спрема се тијесто од пшеничног брашна као да је за палачинке, што значи више житко. Тепсија која се налази изнад жара на саџаку мало се подмаже са уљем или машћу и у њу се сипа припремљено тијесто тако да само покрије дно тепсије. Дебљина треба да буде као за палачинке. Пошто се ово тијесто мало запече по њему се попрска једна супена кашика масноће и мало помијешаног сира и кајмака. Када се ово уради, тепсија се покрије добро загријаним сачем. Послије неколико минута (три четири минута), поступак се понавља, што значи да се опет сач загријева а ново тијесто поврх претходног разлијева и на жару запијече и тако редом све док се тепсија не напуни. Зависно од дубине тепсије, наслаже се и до двадесет па и која више кора. Када се запече последња кора пита се исијече као што се сијече баклава (облик ромба) и по врху се стави мало смјеше сира и кајмака и то се покрије сачом и остави да стоји још седам осам минута. Пита се једе топла и најбоље се слаже са кисјелим млијеком.

Пита сирница

Ова најчешће коришћена врста пите се прави тако што се од обичног пшеничног брашна у млакој води и са мало соли замијеси тијесто средње чврстине, од кога се расуче јуфка. Што је јуфка тања то ће и пита бити боља. Када се јуфка мало просуши, попрска се са мало растопљеног масла а затим надјевом од измрвљеног сира, двије три кашике кајмака, три четири цијела јаја и то све помијешано са мало варенике. Надјевена јуфка се савија у ролну па затим у котур а котур у тепсију. Друга јуфка се савија око прве. Ова врста пите је најукуснија када се пече испод сача. Када се испече добро је попрскати са мало кајмака.

Пита са кајмаком (повлаком)

Од пшеничног брашна замијесити тијесто у топлој води са мало соли и кашиком уља или друге масноће. Када тијесто мало одстоји подијелити га на два једнака дијела. Од прве половине направити неколико колачића и сваки од њих растањити и премазати са уљем или неком другом масноћом, а затим их наслагати један на други и са оклагијом развући јуфку величине тепсије. У подмазану тепсију ставити јуфку а преко ње прелити са надјевом који се добија од повлаке, три четири цијела јаја, три четири кашике брашна и мало соли. Преко овога надјева се стави друга јуфка па по њој надјев као по првој и тако редом док има тијеста. Наслагану питу сгавити да се пече и када се испече попрскати је са мало вреле воде и покрити да мало омекша. Једе се и топла и хладна. Најбоље се слаже са кисјелим млијеком.

Пита скробаница

Узети неколико главица младог црног лука (око један килограм) и ситно ra исјецкати заједно са перима и са мало соли у тигању на мало масноће га попржити. Када лук порумени и омекша, скинути га са ватре и додати му још једну шољу од бијеле кафе повлаке, двије шоље варенике, два три цијела јаја, двије кашике кукурузног брашна, четири до пет кашика пшеничног брашна и мало метвице и то све добро промијешати да се маса изједначи, након чега је изручити у тепсију коју смо претходно подмазали са мало уља или масла. Овако припремљено тијесто се стави да се пече од 15 до 20 минута, након чега се исијече на коцке и служи са кисјелим млијеком.

Пита тиквењана

Ова врста пите се правила у Бару и околини од назад сто и више година.
Узме се зрела тиква и пошто се избаци унутрица, са кашиком се меснати дио иструже у довољној количини. Касније када је пронађено ренде, тиква се изренда. Иситњеној или изренданој тикви се додају двије три кришке сира, најбоље младога, два три јаја, шољица од црне кафе уља, пола кукурузног а пола пшеничног брашна, мало соли и то се све замијеси са пола варенике и пола воде. Тијесто треба да буде житко, мало гушће од тијеста које се припрема за палачинке. Ова маса се излије у тепсију и пече испод сача или у пекару. Укуснија је док је топла и добро се слаже са млијеком.

Пита од порог лука


Од пшеничног брашна замијесити тијесто као за сваку питу: узети око килограм брашна, просијати га на синији или у наћве, ставити кашику уља, мало соли и млаком водом замијесити тако да тијесто буде мекано као за обичну питу. Добро рукама израдити тијесто док не почне да се одваја од руку и оставити га да се мало одмори. Када се расуче јуфка, треба је оставити да који минут одстоји а затим је попрскати са мало уља или растопљене масти. По јуфки се стави надјев који се добија када се у некој шерпи пропржи ситно исјецкан бијели дио порога лука (количину одређује домаћица) и када омекша дода се грудва издробљеног сира и ако се има мало скорупа. Јуфка се савије у ролну па у котур и затим се стави у тепсију. Ако су двије јуфке, друга се ставља око прве. По врху се попрска са мало скорупа или друге масноће и тепсија се стави под сач или у пекару да се пече. Служи се док је топла.

Пита oд порог лука без кора - ЉАКНУР


Подмазати тепсију и у њу излити смјесу као за кукурузни хлеб, дебљине највише до једног сантиметра. Ову смјесу развући масном руком да покрије дно тепсије. Узети неколико главица порога лука (око један килограм) и са свим перима га исјецкати и пропржити на уљу, затим посолити, побиберити и још мало продинстати док не омекша. То сасути у плех - тепсију преко кукурузне масе. Направити другу смјесу у коју ставити неколико јаја и тиме прелити преко порога лука, а затим тепсију ставити у пекару или још боље испод сача да се пита пече. Укусна је и служи се са кисјелим млијеком.

Пита мрсканица

И за ову питу, као и за сваку другу, треба прво замијесити тијесто од пшеничног брашна, као што се мијеси за пите које се праве од танких кора. Тијесто подијелити на два дијела и оставити да мало одстоји. Оклагијом развући танку јуфку и посути је са мало брашна, да се не би слијепила, па је намотати на оклагију а затим је лагано намрскати ка средини. Послије овога лагано је повратити али не да се потпуно испружи, па је такође лагано развити по синији. Преко јуфке ставити надјев од младог здробљеног сира, кајмака и неколико јаја. Надјевену јуфку лагано савити у ролну па затим у котур и котур ставити у тепсију. Овако поступити са другим дијелом тијеста, с тим што се друга јуфка ставља око прве. Питу је најбоље пећи испод сача. Када се испече треба је прекрити чистом крпом да мало омекша. Једе се и топла и хладна. Оваква пита се некада спремала за свадбе јер је укусна и декоратавна.

Посна пита од кромпира

Замијесити тијесто од око пола колограма пшеничног брашна као што се мијеси за сваку питу. Подијелити тијесто на два дијела и од њих развући танке јуфке. Пошто се мало просуше, попрскати их растопљеном машћу или уљем а затим надјенути са неколико главица ситно исјецканог црнога лука, неколико на коцкице исјечених ољуштених некуваних кромпира, мало соли и то све савити у ролну па у котур и ставити у тепсију. Пећи под сачем. Ова је пита укуснија ако се у надјев стави и мало мљевеног бибера. Подједнако је укусна и топла и хладна. Служи се са кисјелим млијеком.

Посна разљевуша

У мало уља или растопљене масти додати мало воде, посолити и додати толико просијаног пшеничног брашна да тијесто буде густо, затим додавати по мало воде док се не добије кашасто тијесто. Када се то све добро изједначи, тијесто излити у добро подмазан плех и пећи испод сача. Служи се са слатким или кисјелим млијеком.

Посна пита са рижом

За ову укусну питу потребно је обарити двије шоље од бијеле кафе риже а затим је испрати у хладној води и након тога је засладити једном шољом шећера. На развијену добро танку јуфку, која се прави од тијеста као и за сваку другу питу, ставити мало уља а затим надјенути рижом. Јуфку треба савити у ролну па у котур и тако је спустити у тепсију. Када се пита мало запече, било у пекари или испод сача, треба је извадити и исјећи на жељене комаде и поново вратити да се допече. Када буде готова, прелити је са пола шоље од бијеле кафе заслађеном водом, покрити чистом крпом и оставити да се охлади.

Приморске приганице

У мало млаке воде ставити кућарник (малу кашичицу) шећера и усквас. Када усквас надође сасути га у одређену количину (око један килограм) пшеничног брашна и мало соли а затим додавати по мало млаке воде и то све мијешати руком. Када се добије средње чврсто тијесто додати му шаку сувог грожђа и лупати га толико док се на тијесту не појаве мјехурићи. Такво тијесто оставити да надође. Надошло тијесто вадити кашиком и стављати у врело уље. Сваки пут треба кашику умакати у уље да не би пријењало тијесто. Ко жели може приганице посути цукром а најчешће се служе са сиром.

Пита с месом

За спремање ове пите потребно је око пола килограма пшеничног брашна просијаног на ситу званом свиленица. Са млаком сланом водом се замијеси тијесто средње чврстине, које се подијели у неколико лоптица (око осам лоптица) и то се остави да одстоји око пола сата. Свака лоптица се мало растањи и премаже са масноћом а потом се растањи до величине тепсије. Овако растањена јуфка се слаже у тепсију на начин што се преко сваке јуфке поспе по мало уља или растопљеног масла. Послије друге или треће јуфке ставља се надјев од мљевеног или ситно исјецканог меса које се претходно пропржи са ситно исјецканим црним луком (три четири главице). Преко надјева се стављају друге двије три јуфке па опет уље или масло и надјев и тако док се не потроши сво тијесто и надјев. Наслагане јуфке се по врху попрскају са мало масноће и тепсија се ставља испод сача да се пита пече. Напомињемо да се овако праве и друге пите са надјевом од сира, зеља, кромпира и сл.
Пита са месом је укусна и топла и хладна.

Пита с јабукама

У повећу тепсију или на синији просијати пшенично брашно, додати му кашику уља, мало соли и млаком водом замијесити тијесто и толико дуго га радити док се само не одвоји од синије. Пошто одстоји око пола сата, подијелити га на два дијела и од њих развући добро танке јуфке. Пошто се мало просуше попрскати их уљем или растопљеном машћу а затим надјенути слиједећим надјевом: узети око један килограм накисјелих јабука и ситно их изрезати на коцкице или изрендати на ренде, па пошто се из њих исциједи сва течност (ово се ради стискајући грудвице шакама), додати једну шољу шећера и мало иситњеног препеченог хлеба. Јуфку савити у ролну па у котур и у тепсију. А ако је плех, јуфка се изреже на дужину плеха и тако док се не потроши тијесто и надјев. Пече се на умјереној ватри. Када се испече попрска се мало са водом и покрије чистом крпом да мало омекша.

Проја са чварцима

Ситно просијано кукурузно брашно посолити и додати му шаку двије чварака и то све закувати топлом водом да тијесто буде кашасто. Ту масу излити у подмазану тепсију и ставити под сач да се пече. Најукуснија је када се једе са кисјелим млијеком.

Слатка пита са сиром

Од пшеничног брашна у млакој води замијесити тијесто као што се то ради за сваку питу. Пошто је тијесто око пола сата одлежало, треба развући што тању јуфку и када се мало просуши по њој попрскати мало уља и одмах ставити надјев који се добија тако што се узме једна грудва младог несланог сира, четири пет јаја и око три стотине грама ситног шећера или двије шоље од бијеле кафе. Ово све добро изједначити и равномјерно ставити по јуфки. Јуфка се савије у ролну па у плех или у котур па у тепсију. По врху се још мало поуљи и стави у пекару да се пече. Врло је укусна и једе се и топла и хладна.

Тутовник

Најбоље је узети исте количине младе коприве, младе лободе и листа од блитве (на примјер по пола килограма) и пошто се све добро опере и очисти од сувишне трске, ситно се исјецка и посоли а затим остави једно пола сата да омекша и да пусти сок. Пошто се зеље добро оциједи (може се циједити стискајући шакама грудвице зеља), треба му додати двије грудве младога сира (око пола килограма), двије кашике масла, једну чашу кисјелог млијека, три четири јаја, три кашике кајмака, једну шољу од бијеле кафе кукурузног брашна и све то добро промијешати да се маса изједначи, сипати у подмазану тепсију и ставити под сач или у пекару да се пече. Када буде печено, прелије се са једном шољом кисјелог млијека. Јело је калорично и укусно.

Црногорске приганице

У млакој води са мало соли и квасца закувати тијесто од пшеничног брашна, с тим да тијесто не буде ни мекано ни чврсто. Када тијесто надође треба га лагано варјачом промијешати па опет пуштати да надође. У врело уље стављати по једну јестиву кашику надошлог тијеста и пржити. Приганица треба да у уљу „игра". Пошто лијепо порумени са обје стране, треба је вадити и остављати у припремљену посуду. Једе се и топла и хладна. Добро се слаже са сиром или кајмаком или ко воли са пекмезом, медом или шећером.

Кукуруза на плавски начин

Потребно је:
Четири прегршти кукурузног брашна
Једна ипо шоља кључале воде
со
У нешто дубљу шерпу ставити четири добре прегршти просијаног кукурузног брашна које треба попарити са једном ипо шољом од бијеле кафе кључалом сланом водом. Када брашно упије воду тијесто изручити на трпезу и натријети га да буде што више чврсто. У врелу подмазану црепуљу ставити тијесто и са мокром руком га поравнати, а затим црепуљу ставити под сач или у недостатку сача, црепуљу ставити на разгрнут жар, а одозго по тијесту, такође ставити чисти жар, без пепела. Кукуруза се пече око један сат и мало више, а проба се да ли је печена на начин што се жарачем куца у горњи дио кукурузе и ако одзвања, кукуруза је печена.

Пита са штиром или штављем

Потребно је:
3-4 веће шаке младога штира или штавља
1 главица црнога лука
1 грудва младога сира
2-3 кашике младог кајмака
2 веће прегршти пшеничног брашна
мало соли
Од ситно просијаног пшеничног брашна са мало млаке воде замијесити тијесто средње чврстине и оставити га да који минут одстоји. За то вријеме направити надјев тако што ће се млади штир или штаваљ очистити од трске и након што се опере треба га ножем исјећи на танка ребарца, а затим томе додати једну главицу иситњеног црнога лука, грудву рукама измрвљенога младога сира, три кашике кајмака и мало соли. Ову масу треба добро изједначити. Од тијеста треба развити двије што тање јуфке и након што се мало просуше по њима ставити надјев а затим јуфку савити у ролну а потом у котур и ставити је у тепсију. Око ове јуфке се савије друга надјевена на исти начин. По врху тијеста се стави по мало кајмака. Овако обликована пита се стави испод сача да се пече.

Подмета

Потребно је:
По једна добра прегршт штира, штавља и коприве, једна главица црнога лука
2 кашике кајмака
једна мања грудва младога сира
једно јаје
со
Потребно је зелен (штир, штаваљ и коприву, а може и двије врсте) очистити од сувишне трске, добро опрати и исјецкати што ситније. Овој зелени треба додати једну ситно исјецкану главицу црнога лука, једно јаје, двије кашике кајмака, једну мању грудву младога сира и између прсти соли, а затим то све добро измијешати и ставити на огњиште да се уз стално мијешање крчка. Након десетак минута подмета је готова. Једе се са хлебом као главно јело.

Пријеснац

Потребно је:
б јаја
грудва младога сира (око 1 килограм)
2 кашике масла
2-3 прегршти пшеничног брашна
со
У мало дубљи ваган мало убутати шест јаја и томе додати рукама измрвљену већу грудву младога сира, двије кашике масла 2-3 прегршти просијанога пшеничнога брашна и мало соли. Ову масу измијешати дрвеном варјачом да се све добро изједначи, а затим изручити у подмазану тепсију и пећи испод сача око пола сата. Врло је укусан и топао и хладан и доста често се некада припремао у приморском крају.

Приморске приганице на други начин

Потребно је:
3 шоље пшеничног брашна
1/2 литра уља
вода
Од три шоље од бијеле кафе ситно просијаног пшеничног брашна са врелом водом замијесити тијесто тако да не буде ни чврсто ни превише мекано. У тигањ ставити пола литра уља и када се добро угрије, руком узимати по шаку тијеста и стискајући шаку испуштати по мало тијеста између палца и кажипрста и ту лоптицу сјећи кашиком и стављати у врело уље. Приганице треба да „играју" у уљу. Када порумене са обје стране треба их вадити а друге стављати и тако док траје тијеста. Једу се уваљане у ситни шећер или са медом.