Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

   Redakcija Montenegrine se zahvaljuje gospodinu Veselinu Mišniću što nam je omogucio da se ovaj roman nađe na stranicama sajta na zadovoljstvo naših posjetilaca.     

 

 

Veselin Lari Mišnić
SADISTIČKI DIZAJN

 


Veselin Lari MIšnić

 

Bilješka o autoru:

VESELIN LARI MIŠNIĆ (pseudonim: DAVID JANG, piše poeziju, aforizme, eseje, pripovetke i romane. Živeo je u Mojkovcu, Cetinju, Beču, a sada u Beogradu. On je atipičan u svakom pogledu, od načina života, odnosa prema književnom radu, pojavnosti.

"Pisac je večito mlad samo u svojim knjigama. Umire i vaskrsava od knjige do knjige. I ja se obnavljam posle svake nove knjige. Moju boemiju ne razume niko, a ponajmanje je ja razumem", kaze Mišnić.

Mičnić je pisac koji zbunjuje kako svoje fanove, tako i poslenike kritičke misli. On je čitan, i on je pisac čije se knjige nose uz sebe, koji se prepisuje i koji se citira.

Kriticari ga sa razlogom svrstavaju u onu, zaista retku grupu, pisaca univerzalista. Objavio do sada dvadesetak knjiga u različitim književnim žanrovima. Roman je njegova glavna preokupacija. Pesma je starozavetna obaveza. Pripovetka, intermeco između sna i jave, uvek uvod u novi roman. Aforizam, biser koji mami lepotom i retko se nalazi.

Pisanje za pozorište, izazov kojem ne ume odoleti. Esej, filozofski i misaoni zamah koji se i kod Mišnića prostire čitavim njegovim stvaralaštvom, kao što se pronalazi u onim Andrićevim, Sabatovim, Fuentesovim, Dučićevim, Kišovim, i ponajviše Sioranovim vilajetnim ostavštinama.

Mišnić tumara ovim lavirintima neizrecivog, nošen vlastitom pričom, od koje se povremeno ledi krv u venama. Za njega je poetika u svemu, čega god se dotakne. Ponajviše u životu samom. Među pticama, među zvezdama i među ženama. I ne uvek tim redosledom.

To je put, kako on kaže, koji njega prihvata, vodi i prepoznaje. On je tada samo smerni tragalac i rizničar nepredvidivosti. Sve ostalo dadeno je u rukama i u posedu je Gospodina Slučaja.

Ponekad je Gospodin Slučaj drugo Mišnićevo ime.

 

SADISTIČKI DIZAJN


 

Odlomak iz kritike

... Priča o stvarnom životu, nestanku i mogućem životu Despota Poša postavljena je u samo tematsko središte ovog romana.

Odgonetanje misterioznog događaja odvija se u romanu na dva paralelna pripovedna plana u kojima se slika jedno burno vreme, njegove društvene i političke prilike.

Sa obiljem biografskih elemenata u sadržaju, „Sadistički dizajn“ Veselina Mišnića nudi čitaocima plovidbu kroz vreme i događaje po kojima se ono i danas pamti. Njegova složena žanrovska priroda, jednostavnost i izlaganja, životnost i slikovitost pokazuju da njegov pisac ume da oblikuje priču koja može privući savremenog čitaoca. A priča je, kao i životni san, uzbudljiva mešavina stvarnosti i privida. Hod ivicom koja razdvaja dva dela istog sveta, jednog života i priče o njemu.

Mileta Aćimović Ivkov

 

SADISTIČKI DIZAJN

KLIKNITE NA NASLOVNU STRANU ROMANA DA BISTE OTVORILI NJEGOV SADRŽAJ