Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

Istorijat evropskih integracija u muzeju

Montenegrina.Net priredjuje interesantan prikaz ove postavke, u vremenu kada svi govore o evropskim integracijama, ali malo ko zna i govori o putu koji je prevaljen da bi se došlo do onoga što danas nazivamo "ujedinjena Evropa"...

Veliki broj posjetilaca je proteklih mjeseci imao priliku da posjeti jedinstvenu muzejsku postavku, posvećenu istoriji evropskih integracija. Svima je poznato da je istorija Evrope puna ratova i medjusobnih sukoba, ali od 1945. godine sve se polako počelo mijenjati. Upravo zato, ovaj projekat uzima tu godinu kao svojevrsnu „nulu evropskog jedinstva“, a zatim prati promjene kroz koje će evropa proći sve do današnjih dana.


Vojničke čizme kao eksponat - evropska prošlost je umnogome obilježena ratovima.Soba za mučenje – brojni režimi u Evropi nakon 2.svjetskog rata bili su totalitarni

Ono što daje posebnu draž ovoj postavci jesu tematske sobe sa mnogobrojnim predmetima i kućnim aparatima, koje su uređene u različitim stilovima pedesetih, šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih, a sve sa ciljem da posjetiocima (posebno mlađim) dočara kakav je bio život prosječne evropske porodice u pomenutim decenijama.

U dijelu koji promoviše zajednički evropski kulturni prostor, na samom početku muzejske postavke, nalazi se velika slika crnogorskog slikara Miodraga Dada Đurića, što je veliko priznanje ovom umjetniku, ali i dokaz da u bogatoj kulturi Evrope nema malih i velikih naroda.


Slika Dada Đurića

Devedesete godine su donijele velike promjene, pa nakon pada Berlinskog zida počinje nova era procesa evropskih integracija. U muzeju su se našle i fotografije nekadašnjih balkanskih lidera koji su krvavo podijelili Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju.


Kraj osamdesetih i početak devedesetih – pad Berlinskog zida, raspad Sovjetskog Saveza i SFR Jugoslavije.
Nakon sporazuma iz Mastrihta 1992, Evropska Unija počinje da dobija današnje obrise...

Početak novog milenijuma obilježava termin „globalizacija“ a za simbol ove moderne pojave je uzet kontejner za transport tereta.


Kolone teretnih kontejnera prevaljuju s kraja na kraj svijeta usljed razvoja globalne ekonomije.Izložbeni prostor u Briselu

Ova postavka je priređena u izvanrednom muzejskom prostoru „Tour & Taxis“ u Briselu (Belgija) koji i slovi za centar današnje ujedinjene Evrope.