Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |


 

DOKUMENTI IZ CRNOGORSKE NACIONALNE ISTORIJE

 

Vladimir Jovanović
SLAVLJE I CINIZAM

 

Likovna K. und K. umjetnost proslavlja osvajanje Lovćena

 


       Za desetine umjetnika iz K. und K. (akronim od Kaiserlich und Königlich, u prijevodu Carski i Kraljevski, pojam se odnosi na Austro-Ugarsku dvojnu monarhiju) osvajanje Lovćena januara 1916. bio je povod da naprave slavodobitne slike ili karikature.

       Nemamo podataka koliko je ovakvih radova bilo naručena ratna propaganda, a koliko samoinicijativna umjetnička inspiracija. Radovi su, kroz štampu i izložbe, dobili široki publicitet i veličali su slavu K. und K. armije i njenih zapovjednika, takođe nagrađenih činovima i ordenjima nakon okupacije crnogorske kraljevine.

       Neke od takvih slika i karikatura, koje sada za crnogorsku javnost premijerno publikujemo, pomoći će da shvatimo sa kolikom je euforijom austro-ugarska javnost dočekala osvajanje Lovćena i slom Kraljevine Crne Gore.


SLIKARSTVO KAO RATNA PROPAGANDA: Na slici „Österreichisch-ungarische
Truppen erstürmen eine Anhöhe des Lovćen“ prikazan K. und K. vojnik
koji je Crnogorcu stavio bajonet na grlo

       Na slici „Österreichisch-ungarische Truppen erstürmen eine Anhöhe des Lovćen" (u prijevodu: „Prodor austro-ugarskih trupa na Lovćen"), koju potpisuje autor Heler, K. und K. trupe u svojim plavim uniformama nadiru uzbrdicom a trojica crnogorskih vojnika su pogođeni ili zarobljeni. Jedan K. und K. vojnik je Crnogorcu stavio bajonet na grlo.


OSVOJENI LOVĆEN: Slika „Am Lovćen”

       „Jampf um den Lovćen" („Uspon na Lovćen") takođe prikazuje pješadijski prodor uz strmine Lovćena a sliku potpisuje Ričard Esman. Slikar B. Kragl je napravio panoramu „Am Lovćen" („Na Lovćenu") sa uništenim crnogorskim topom u prvom planu i Bokom kotorskom u pozadini. Kragl je autor i slike „Einbringung montenegrinischer Gefangener in Cattaro" („Sprovođenje crnogorskih zarobljenika u Kotor"). Kotor je okićen zastavama: austro-ugarskom i njemačkom.


ZAROBLJENI CRNOGORCI U KOTORU: Slika „Einbringung montenegrinischer
Gefangener in Cattaro“

       I karikature su u to vrijeme posebno cijenjen segment ratne propagande. Nijesmo uspjeli utvrditi ime karikaturiste koji prikazuje kako austro-ugarski vojnik macom razvaljuje Lovćen. Karikatura je interesantna za analiziranje. Na maci je napisan broj 305, što predstavlja teške topove od 305 mm kojim je austro-ugarska ratna mornarica (Kriegsmarine) tukla Lovćen tokom odlučujućeg napada. Natpis „Montenegro" u srcu Lovćena simbolizuje uvjerenje da je ova planina zapravo srce, vojničko i duhovno, odbrane Kraljevine Crne Gore. Sa razvaljenog vrha Lovćena na karikaturi ne odskaču samo komadi stijena, već je nacrtana i aluzija na tada ozbiljno oštećenu crkvicu Svetoga Petra Cetinjskoga na vrhu planine - originalnu Njegoševu grobnicu koja nikada nije obnovljena. U pozadini karikature su načičkani saveznički monarsi: crnogorski kralj Nikola I Petrović, zatim srpski monarh Petar I Karađorđević i italijanski kralj Viktor Emanuel III.


RAZBIJANJE LOVĆENA: Na maci je napisan broj 305, što predstavlja teške topove od 305 mm kojim je austro-ugarska ratna mornarica (Kriegsmarine) tukla Lovćen tokom odlučujućeg napada

       Izvjesni Tusinski je autor karikature „Grübe aus Montenegro", ili, „Pozdrav iz Crne Gore". Na leđima Crnogorca, koji na kapi ima oficirski grb, austro-ugarski vojnik (sa upaljenom cigaretom u lijevoj ruci) ležerno piše pismo ili razglednicu.


PONIŽAVANJE POBIJEĐENOG: Karikatura „Grübe aus Montenegro“