Pretraživač sajta
Montenegrina
 

Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip 
 | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |

      

 

Darko DRLJEVIĆ
KRATKA ISTORIJA KARIKATURE U CRNOJ GORI

 

       U okviru oblasti Humora, satire i karikature na našem sajtu, predstavljen je jedan broj karikaturista iz Crne Gore. Među njima su i oni koji su u dosadašnjem periodu na najbolji mogući način predstavili Crnu Goru na velikom broju svjetskih takmičenja. Na žalost, zbog nedostatka podataka nijesu predstavljeni crnogorski karikaturisti koji su stvarali u prethodnom vremenu. Nedostaju i vrsni karikaturisti koji vode porijeklo iz Crne Gore a svoj radni angažman ostvaruju u nekoj drugoj sredini.

       Namjera nam je bila da prikažemo istorijat karikature u Crnoj Gori. Odmah na startu suočili smo se sa problemom nedostatka podataka. Od tog istorijata ne bi bilo ništa, da nam nije priskočio u pomoć gospodin Darko Drljević, svjetski poznati karikaturista i predsjednik Udruženja karikaturista Crne Gore i ogranka evropskog Udruženja karikaturista (FECO Montenegro).

       Poslao nam je članak iz lista "Tuš", koji je inače prvi magazin specijalizovan za karikaturu, a uz to i pisanu formu humora u Crnoj Gori. Nakon nekoliko veoma uspjelih brojeva, prestao je da se štampa zbog nedostatka sredstava. Zaista je šteta što ne postoji jedan takav list u Crnoj Gori. Potrudićemo se da u narednom periodu, uz svesrdnu pomoć gospodina Darka Drljevića, prikažemo nekoliko prvih brojeva ovog lista kako bi se uvjerili u njegov kvalitet i neophodnost postojanja istog.