Antropologija
Arheologija
Arhitektura
Crnom Gorom
Dijaspora
Film / Pozorište
Humor, satira i karikatura
Istorija
Književnost
Likovna umjetnost
Muzika
Religija
Strip | Naslovna | O projektu | Saradnički program | Knjiga utisaka | Kontakt |
Ranko Radovic - Biografija

 

Ranko Radović (1935-2005) bio je arhitekta, urbanista, profesor arhitekture na Univerzitetu, pisac tekstova o arhitekturi i gradu, grafičar i slikar. Diplomirao je studije arhitekture u Beogradu, gdje je i magistrirao kod prof. Olivera Minića. Doktorirao je na pariskoj Sorboni kod prof. Bernarda Dorivala, sa temom “Kontinuitet ideja i oblika u savremenoj arhitekturi”. Na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu je stekao sva univerzitetska zvanja. Čitav svoj radni vijek proveo je kao univerzitetski profesor arhitekture i urbanizma u zemlji i inostranstvu. U Novom Sadu je formirao Odsek za arhitekturu na Fakultetu tehničkih nauka. Predavao je na postdiplomskim studijama u Zagrebu, Ljubljani, Skoplju, Prištini i Sarajevu, a po pozivu je bio gostujući profesor na Katedri za urbani dizajn u Tcukubi kraj Tokija u Japanu i na Međunarodnoj katedri za arhitekturu i urbanitet novih gradova u Helsinkiju. Predavao je na postdiplomskim studijama arhitekture o održivom razvoju gradova i neophodnoj sintezi tradicije u skladu sa modernim kretanjima u urbanizmu u Rimu, Veroni, Stokholmu, Cirihu, Parizu, Lisabonu, Melburnu, Montrealu, Kjotu, Varšavi, Luksemburgu itd. Objavio je više od trista naučnih i stručnih radova u časopisima, zbornicima i listovima u zemlji i inostranstvu, kao i 17 knjiga, od kojih su četiri objavljene u inostranstvu na engleskom jeziku, a dvije su prevedene na finski, francuski, njemački i ruski jezik. Među objavljenim knjigama se izdvajaju: “Fizička struktura grada“, “Živi prostor“, “Antologija kuća“, “Helsinki - Urban Guide, City Planning Department“, “Vrt ili kavez“, “Savremena arhitektura“, “Nova antologija kuća“, “Forma grada, osnove, teorija i praksa“.

Kao grafičar, crtač i slikar imao je 26 samostalnih izložbi, među kojima su značajnije u Beogradu, Lisabonu, Helsinkiju, Palermu, Budimpešti, Hagu i Parizu. Godine 1987. je dobio Nagradu Oktobarskog salona za grafiku. Bio je član mnogih strukovnih organizacija u zemlji i inostranstvu i dobitnik vrijednih priznanja za svoje stvaralaštvo. Kao posthumno priznanje osnovana je 2006. godine Nagrada za arhitekturu “Ranko Radović”. Međunarodna organizacija za urbanizam i stanovanje, IFHP, 2006. godine je ustanovila Međunarodnu nagradu “Ranko Radović”, za studentska ostvarenja u arhitekturi.
Radović je bio ministar u Vladi Crne Gore za urbani razvoj i zaštitu životne sredine u periodu 2002. do 2003. godine. Po vlastitoj želji sahranjen je u Gornjim Martinićima kod Danilovgrada.

(preuzeto iz dnevnog lista Vijesti)


Crtež: Ranko Radović po Laugier-u (Marc-Antoine Laugier je u svojim “Essay sur l'architecture” (Pariz, 1753) posmatrao grad kao park, kao šumu koja istovremeno ispoljava simetriju i raznolikost.)

 


Spomen-kuća bitke na Sutjesci u Dolini heroja, Tjentište